НОВИНИ

Македонският президент започва консултации с политическите партии

Македонският президент Георге Иванов ще проведе утре отделни срещи с политическите партии, на които ще бъде обсъдена актуалната политическа ситуация в страната, след като ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство до изтичането на законния срок, потвърди за агенция МИА кабинетът на държавния глава.

bnt avatar logo
от БТА
20:54, 31.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
македонският президент започва консултации политическите партии

След като вчера беше съобщено официално, че преговорите за съставяне на коалиционно правителство на ВМРО-ДПМНЕ и досегашния ѝ партньор Демократичен съюз за интеграция са се провалили, Иванов обяви, че ще започне консултации с компетентните институции и с политическите партии.

Консултациите с политическите партии започват след срещи на президента с председателя на Конституционния съд Никола Ивановски и с посланика на Европейския съюз в Скопие Самуел Жбогар. Георге Иванов се е срещнал с Ивановски тази сутрин, а след разговора с него заявил, че ще постъпи според конституцията и в интерес на държавата и гражданите на Македония.

Вчера президентът е обсъдил със Жбогар създалата се в страната ситуация и позицията на ЕС по този въпрос. Иванов има срок от 10 дни от вчера да възложи мандат за съставяне на правителство на друга политическа партия, която в случая би трябвало да бъде Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), която на предсрочните избори през декември се класира на второ място по брой на спечелените гласове.

В македонските медии обаче се появиха спекулации, че Иванов може да отново да даде мандата на ВМРО-ДПМНЕ, но на някой друг от тази партия вместо на бившия премиер Никола Груевски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат обслужване на едно гише в речните пристанища
Въвеждат обслужване на едно гише в речните пристанища
В Русенско осиновяват най-вече бебета,домовете Майка и дете отдавна са закрити
В Русенско осиновяват най-вече бебета,домовете "Майка и дете" отдавна са закрити