Хиляди турски ресторанти може да махнат солниците от масите си в рамките на усилията за намаляване на консумацията на сол, която се смята за вредна при прекомерна употреба, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".
Базираната в Истанбул Асоциация на ресторантите и доставчиците планира да обсъди темата на извънредна среща в края на този месец, заяви източник от асоциацията, пожелал да остане анонимен.
"Асоциацията планира да предприеме тази стъпка", посочи източникът. Асоциацията, която представлява 230 фирми в цяла Турция, планира също да обсъди въпроса с представители на министерството на здравеопазването.
Турците консумират средно по 18 грама сол на ден, а Световната здравна организация препоръчва максимум по 5 грама на ден. В югоизточната част на страната, където са много популярни ястията от типа "кебап", потреблението на сол може да достигне до 25 грама на ден, отбелязва изданието.