НОВИНИ

​Еманюел Макрон представя в Гърция идеи за нова Европа

Френският президент Еманюел Макрон призова в Атина за повече европейски инвестиции в Гърция, така че страната да не разчита на държави извън континента, особено Китай. Снощи Макрон представи идеи за бъдещето на Европа в реч на исторически хълм на фона на Акропола. Той предупреди, че ако сегашното поколение си затваря очите и не работи за реформиране на европейските институции, ЕС ще се разпадне.

Невена Бонева
от Невена Бонева
20:45, 08.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

На първото си официално посещение в Гърция френският президент доведе и представители на големи и малки компании. На кръгла маса с тях гръцкият премиер призова за френски инвестиции и обеща по-малко бюрокрация, намаляване на корпоративния данък с три на сто до 2020-та, ако реформите вървят гладко.

Алексис Ципрас премиер на Гърция Ципрас Гърция е възможност, истинска възможност: Същото послание към европейския бизнес отправи френският президент. Докато се измъкваше от кризата с международни спасителни програми, Гърция продаде държавни активи, включително на неевропейци. Най-крупните като пристанището на Пирея отидоха в китайски ръце.

Еманюел Макрон президент на Франция: Принудихме Гърция да избира неевропейски инвеститори, защото европейски нямаше. Това не ми харесва никак.Всички искаме да сме привлекателни, искаме корейски, китайски и американски инвеститори, това е много важно, но ако няма европейски, сме принудени да изберем неевропейски, а това показва, че европейците нямат доверие в Европа.

В реч снощи на открито пред публика, в която имаше и гимназисти, Макрон предупреди, че без рестарт Европейският съюз ще бъде разрушен и това ще е историческо политическо самоубийство.

Еманюел Макрон президент на Франция: Нужна ни е смела Европа, Европа, в която ще подкрепяме социалното сближаване, фискалното сближаване, защото само така, когато днешните различия не същестуват, можем да постигнем отново силно управление, да укрепим европейския суверенитет с европейски бюджет, с ръководител на еврозоната и парламент на еврозоната, пред който да отговаря.

За речта Макрон избра хълма Пникс пред Акропола, на който в древността гражданите на Атина се събирали да вземат решения. Сега дебатът и решенията за бъдещето на Европа трябва да изчакат парламентарните избори в Германия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Участници от 23 държави се включват в Първата младежка олимпиада по информатика
Участници от 23 държави се включват в Първата младежка олимпиада по информатика
Евросъюзът проучва нови начини за борба с радикализацията
Евросъюзът проучва нови начини за борба с радикализацията