Мая Манолова: Всички стопани на прасета трябва да бъдат обезщетени

Всички хора, отглеждащи прасета трябва да бъдат обезщетени по пазарни цени за тяхното принудително умъртвяване. Така смята националният омбудсман Мая Манолова. В Сутрешния блок на БНТ тя настоя властите да отидат на място и да обяснят на хората нуждата от евтаназирането на животните, както и да регистрират здравите прасета.

от БНТ
08:56, 07.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Манолова посочи, че вината за разрастването на епидемията е на властите, които са пренебрегнали проблема и не са приложили ефективни мерки за справяне с него.

Мая Манолова, омбудсман: Хората са притеснени и гневни, защото властта се опитва да прехвърли цялата отговорност за бедствието африканска чума върху тях. Опитът е хората, които отглеждат прасета, за да се препитават, да пратят цялата вина за безхаберието на държавните институции.

Според Манолова процедурута за регистрацията на животни е сложна и тежка и затова властите трябва да отидат на място и да регистрират животните. Тя заяви, че отглеждането на прасета не е нарушение на законите.

Според омбудсмана всички стопани трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени.


;

Манолова коментира и уволнението на медицинската сестра от болница "Токуда" Мая Илиева, която е водач на протестите на медицинските работници. Тя ще отиде на планирания за утре протест пред болницата, за да се противопостави на уволнението.

Мая Манолова, омбудсман: Институциите се опитват да настройват хората един срещу друг, дават обещания, които не изпълняват като това за увеличаване на стартовата заплата, което не се случи.

Запитана дали ще се кандидатира за кмет на София Манолова заяви, че решението ѝ ще бъде изцяло продиктувано от интересите на гражданите.

Мая Манолова, омбудсман: След като в една държава омбудсманът, който е призван да защитава хората, е атакуван, сплашван, дикредитиран, какво остава за гражданите.

Тя отказа да коментира дали ще се яви като номинирана от партията на Слави Трифонов.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС отпуска 2,9 млн. евро за овладяване на африканската чума в България
ЕС отпуска 2,9 млн. евро за овладяване на африканската чума в България
Регистрираните частни стопани ще бъдат обезщетени
Регистрираните частни стопани ще бъдат обезщетени