НОВИНИ

"Майчин дом" се сдоби с нов апарат за следене на недоносени бебета

Столичната болница "Майчин дом" получи кожен билирубинометър. Това е апарат, който измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:01, 22.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
майчин дом сдоби нов апарат следене недоносени бебета

Билирубинът е багрило, което се образува при разпадането на червените кръвни телца и е една от причините за жълтеница. Жълтеницата при новородените не е същата като жълтеницата при възрастните, при бебетата тя е физиологично състояние. Това заяви проф. д-р Боряна Слънчева, ръководител на неонатологичната клиника в „Майчин дом".

Проф. Слънчева разказа, че е важно да се следят нивата на този пигмент, защото натрупването му в кожата е признак за това, че има опасност да премине кръвно-мозъчната бариера и да увреди мозъка, затова се проследява жълтеницата при новородените. Обикновено тя се проявява до 2-3 ден след раждането и се правят проби за билирубин.

Преди болницата да има кожен билирубинометър са взимани кръвни проби, за да се изследва бебето, сега тези кръвни проби се редуцират, а в рамките на 30 секунди могат да се отчетат резултатите и да се прецени какво лечение да се предприеме. Ако се наложи се прави кръвно изследване, обясни д-р Слънчева. Този тип изследване е много по-щадящо детето, а и за майка, която наблюдава как се взима кръв от детето, което не е най-лесната работа, добави лекарят.

Освен това чисто финансово това безкръвно изследване излиза и много по-изгодно за болницата, защото всяка кръвна проба означава ползване на консумативи и лаборатория, което също си има своята висока цена.

Оказва се и че болница “Майчин дом” привлича много дарители. На въпроса защо отделението по “Неонатология” привлича дарители, проф. Слънчева заяви, че това е защото има много персонални дарители - семейства, чиито деца са родени в “Майчин дом” и са били доволни от грижите. Има и големи дарители, които са фирми, помагащи със закупуването на скъпата апаратура. Има и кампании, които събират пари за болницата. Благодарение на тези дарения се закупува и техника, която е насочена за новородените и недоносени деца.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте на живо по БНТ2 изслушването на кандидатите за КЗК
Гледайте на живо по БНТ2 изслушването на кандидатите за КЗК
Парламентът одобри вграждането на чип в личните документи
Парламентът одобри вграждането на чип в личните документи