НОВИНИ

Меглена Кунева се среща с протестиращи студенти

Министърът на образованието ще се срещне тази сутрин с представители на студентските съвети, с които да обсъди протеста на студентите заради стипендиите за успех, финансирани по европейската програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

меглена кунева среща протестиращи студенти
bnt avatar logo
от БНТ
06:16, 16.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Студенти ще протестират днес пред просветното министерство заради орязването на европейските стипендии за определени специалности. Скандалът избухна, след като министерството обяви, че стипендии ще получават само студентите в 32 приоритетни направления. Останалите - юристи, медици, филолози, икономисти и др. казаха, че се чувстват ощетени.

32-те, обявени за приоритетни направления, които ще получават евростипендии са педагогика, физика, химия, математика, информатика, инженерни науки. Според министър Кунева понятието "приоритетни професионални направления" в Закона за висшето образование не разделя различните специалности на значими и незначими, просто там имало недостиг на кадри.

Европейските стипендии са договорени още през 2014 г. Даването им е изрично записано в гласуваната през февруари 2015 г. от парламента Стратегия за развитие висшето образование.Цифрите на министерството показват, че тази година в бюджета са заложени 32 млн. лв. за стипендии, а европейските стипендии са 26 млн. лв. за три години и половина. Стипендии за успех през държавния бюджет взимат над 20 хил. студенти в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди матурите: Предлагат се отговори, без самите въпроси да са детайлизирани
Преди матурите: Предлагат се отговори, без самите въпроси да са детайлизирани
Президентът Плевнелиев на посещение във Ватикана
Президентът Плевнелиев на посещение във Ватикана