НОВИНИ

Изключително засилени мерки за сигурност в Брюксел

Изключително засилени мерки за сигурност и днес в Брюксел - проверки на багажа по гари и станции на метрото. Хората не се оплакват, приемат го като начин за осигуряването на тяхната максимална безопасност.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:23, 24.03.2016
Чете се за: 01:49 мин.
По света

Автобусни превозвачи споделиха пред нашия екип, че транспортът се движи нормално и по график. Пътуващи от Амстердам и Франкфурт също споделят, че няма проблеми при преминаването на границите, единствено проверките на багажа са значително повече.

Алтернативи - това търсят всички, които трябва да пътуват извън Брюксел. Летището остана затворено и днес. Така че потокът от пътници се насочи към гарите, а най-търсените полети са от и до Франкфурт и Амстердам.

Мерките за сигурност в Брюксел продължават да бъдат на най-високо ниво. На северната гара въоръжени униформени проверяват багажа на абсолютно всички, които искат да влязат на гарата.

Същевременно чакалнята за автобуси е затворена, а хората, които искат да стигнат до метрото, трябва да преминат първо през щателна проверка и след това през гарата. Малко след 9 часа сутринта бяха спрени абсолютно всички влакове към гара Лиовен - малко университетско градче, което се намира на 50 километра оттук.

Причината - изоставен съмнителен багаж в един от влаковете.

Силни прегръдки от посрещачите очакваха Майкъл и съпругата му. Прекарали медения си месец в Бали, но последните дни били застопорени пред компютъра, четейки какво се случва в Брюксел. Разказват, че живеят в непосредствена близост до летище Завентем, където преди два беше извършен терористичен атентат.

Майкъл: Нашата кола е още на летището. Жена ми работи на летището и ние просто не знаем какво ще се случи точно сега, но ще видим.

След полета от Бали, пътували няколко часа с влак от Амстердам. Казват, че мерките за сигурност са в реда на нещата, предвид случилото се.

Майкъл: На границата няма проблем. Има просто повече проверки. Това е причината и за проверките тук на гарата. Мисля, че е наложително точно сега. Ние идваме от различно летище, където ситуацията е същата.

Юрис пътувал из Балканите и Италия през последните 24 дни. Прибира се с автобус. Огромната раница на гърба му също беше щателно проверена. Завръща се у дома и определя ситуацията, която заварва като ужасна.

- Войници по улиците- тази гледка не е нова. Така е от няколко месеца насам след атенатите в Париж. Аз се чувствам добре. Не смятам, че съм в непосредствена заплаха и се надявам да преминем през това, Европа да премине през това......

Само на 200 метра от гарата е приемния център за бежанци на Червения кръст, изграден преди няколко месеца, за да се развали импровизираният палатков лагер в парк в града. Тук непрекъснато прииждат мигранти за интервюта, за да стане ясно откъде са, по каква причина са дошли и имат ли реално основание да подават заявления за убежище. Там срещаме и Сиер от Афганистан. Вече шести месец живее в Белгия.

- Животът в Афганистан не е добър. Знаете преди два дни в Брюксел също загинаха хора на гарата и на летището. В Афганистан всеки месец, всяка седмица е така. Животът на всеки в Афганистан е застрашен. Напуснахме, защото искаме да живеем тук, не харесваме терористите. И затова сме много тъжни от ситуацията в Европа.

Сега живее в едно малко градче близо до Брюксел.

- Аз нямам проблеми тук заради това, че съм от Афганистан. Белгийсците са много добри. Аз съм много щчастив, че живея тук и наистина се надявам в бъдеще Белгия да се справи с този проблем.

А справянето има своето име - "време".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пари за ремонт на моста на Колю Фичето
Няма пари за ремонт на моста на Колю Фичето
Бежанци блокират движението в Гърция
Бежанци блокират движението в Гърция