НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева пристигна на посещение в Република Южна Африка

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище "Оливър Тамбо" в Йоханесбург, Република Южна Африка (РЮА), съобщиха от министерството на външните работи. В първия ден от визитата си тя ще е съпредседател на министерската среща в рамките на политическия диалог между Европейския съюз и Южноафриканската общност за развитие (САДК).

министър екатерина захариева пристигна посещение република южна африка
bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 28.03.2018
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Захариева ще води европейската делегация в качеството си на външен министър на ротационния председател на Съвета на ЕС. От страна на САДК форматът ще се съпредседателства от госпожа Линдиве Сисулу, министър на външните работи и сътрудничеството на РЮА.

САДК е учредена през 1992 г. В нея участват 16 страни: Ангола, Ботсвана, Демократична република Конго, Замбия, Зимбабве, Коморските острови, Лесото, Малави, Мавриций, Мозамбик, Намибия, Република Южна Африка, Свазиленд, Сейшелите и Танзания.

Дипломатическите отношения между Република България и Република Южна Африка са установени през февруари 1992 г. на равнище посланици и неотдавна бе отбелязана тяхната 25-а годишнина.

За това сравнително кратко време са изградени отлични отношения. През 2001 г. РЮА подкрепя кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2002-2003 г., а през 2006 и 2010 г. България гласува за избирането на РЮА за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периодите 2007-2008 г. и 2011-2012 г.

Последната визита на български външен министър в РЮА бе през 2009 г. Тогава министър Ивайло Калфин посети Претория в рамките на обиколка на шест африкански държави. През 2011 г. на посещение в София бе министърът международните отношения и сътрудничеството на РЮА госпожа Маите Нкоана-Машабане.
Двете страни развиват интензивни търговско-икономически отношения.

Стокообменът през 2016 г. е дастигнал 96,7 млн. щатски долара, като България е с положително салдо от 56,3 млн. долара. За първите шест месеца на 2017 г. стокообменът е 43,3 млн. долара, от които 21,6 млн. долара са български износ за африканската страна.

Износът на България за РЮА през 2016 г. се води от слънчогледово и шафраново олио (с 40,6% от целия износ) и семена от слънчоглед (21,2%). Същата година сме внесли оттам предимно автомобилни превозни средства за транспорт на стоки (26,8%) и каменни въглища (16,3%).

Същевременно създадените в България добри условия за чуждестранни инвестиции доведоха да навлизането на няколко инвестиционни фонда от РЮА. През 2017 г. три търговски центъра в София - The Mall, Парадайз и Сердика Център, станаха собственост на фондове от РЮА срещу общо 636 млн. евро. Южноафрикански капитали преговарят за още три мола в София и притежават терени с разрешение за строеж на молове в Пловдив и Варна.

След инвестицията на южноофриканската компания ALC в цех в Мусачево над 470 български работници произвеждат тапицерия за луксозни модели на BMW, която се изнася за германските фабрики на автомобилния гигант.

Република Южна Африка проявява интерес и към възможностите и условията на българския туризъм, особено предвид наличието на четири годишни сезона у нас, добрата курортна и медико-санитарна база и достъпните цени.

Специален и важен мост между България и РЮА е сътрудничеството в образованието. Много южноафрикански граждани са завършили висше образование у нас, като някои от тях вече заемат важни позиции в родината си. В момента студенти от РЮА учат в Аграрния университет в Пловдив. Други 20 студенти се очакват в Тракийския университет в Стара Загора.

Същевременно в РЮА живеят между 25 000 и 30 000 българи, главно в Йоханесбург, Претория, Кейптаун и Дърбан. В страната има три български организации - на общностите в Претория и Йоханесбург, в Кейптаун и в Дърбан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо Ким Чен Ун избра Китай за първото си задгранично посещение?
Защо Ким Чен Ун избра Китай за първото си задгранично посещение?
Правителството гласува великденски добавки за най-бедните пенсионери
Правителството гласува великденски добавки за най-бедните пенсионери