НОВИНИ

Мълър: Русия се е намесила по време на президентските избори през 2016 г. в САЩ

Русия се е намесила по време на президентските избори през 2016 година в САЩ, но доказателствата сочещи предполагаемо съглашетелство между предизборния щаб на Доналд Тръмп и Кремъл са недостатъчни. Въпреки това, президентът Тръмп не е оневинен, заяви специалният прокурор Робър Мълър по време на първото му изслушване в Конгреса.

bnt avatar logo
от БНТ
23:14, 24.07.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

"Русия се намеси по скоростен и системен начин в президентски избори през 2016 година", това беше едно от първите изречения във встъпителната реч на Робърт Мълър. Въпреки това, ръководеното от него разследване, продължило 22 месеца, не е потвърждава наличието на конспирация между Доналд Тръмп и Кремъл.

Джерълд Надлер - шеф на комисията по правосъдие в Камарата на представителите: Вашето разследване установява, цитирам, "множество действия, извършени от президента, които могат да бъдат счетени за наложено неправомерно влияние върху течащи разследвания, включително и това за руската намеса. Вярно ли е това?
Робърт Мълър - специален прокурор: Да.

Специалният прокурор потвърди, че президентът Тръмп се е опитал да наложи влияние върху разследването като изисквал от свидетели да фалшфицират показанията. На въпрос дали докладът потвърждава възпрепятстване на правосъдието от страна на американския държавен глава, Робърт Мълър поясни, че не е в позиция да потвърди това заключение и още повече - няма правомощия да предяви подобни обвинения срещу действащ президент.

Кен Бък - конгресмен от Колорадо: Могат ли да бъдат отправени обвинения срещу президента Тръмп след като напусне Белия дом?
Робърт Мълър - специален прокурор: Да.

Специалният прокурор се яви първо пред комисията по правосъдие в Камарата на представителите.

За първите 2 часа от изслушването Робърт Мълър е избегнал да отговори 60 въпроса, включително и дали докладът и данните от него са достатъчни за задействане на процедура по импийчмънт. В момента се провежда второ изслушване пред комисия по разузнаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди на протест срещу Борис Джонсън в Лондон
Хиляди на протест срещу Борис Джонсън в Лондон
Музиканти от Монголия показаха как гърленото пеене води до хармония с Вселената
Музиканти от Монголия показаха как гърленото пеене води до хармония с Вселената