НОВИНИ

Движими културни ценности в "насипно състояние" откриха в офиса на Божков

В помещения на ул. „Московска" 43 са открити множество предмети с белези на движими културни ценности, съхранявани в „насипно състояние", съобщиха от Прокуратурата.В офиса на "Нове Холдинг" започна изземването на исторически ценности, видя наш репортер. В сградата влезе специализиран автомобил.

bnt avatar logo
от Т. Игнатов, И. Никодимов
15:30, 19.02.2020
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В хода на извършваните действия по разследването по досъдебно производство с обвиняем лицето Васил Божков., в помещения на ул. „Московска" №43 в гр. София, бяха открити множество предмети имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст.

Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.

Повечето предмети са открити в „насипно състояние".

Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят източника на йонизиращо лъчение в контейнера на пристанището във Варна
Търсят източника на йонизиращо лъчение в контейнера на пристанището във Варна
Почти 2 км колона от камиони на българо-сръбската граница при Калотина
Почти 2 км колона от камиони на българо-сръбската граница при Калотина