НОВИНИ

Момичето, което нарисува анорексията

"Момичето, което нарисува анорексията" - е може би единствената по рода си изложба в една галерия сред суматохата на столичния град и Ви пренася с 200 платна в едно друго измерение - на духовния потенциал на човека. У нас има близо 250 хиляди с диагноза анорексия.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:38, 27.06.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Момичето е Василия. Вече не е сред нас. Това е 36-тата ѝ самостоятелна изложба, 4-тата след като си отиде. 40 от нейните картини ни въвличат в съжителството ѝ с анорексията от 12 годишна. Една битка между духовното начало и свръхматериалната реалност на днешния човек. Летописът ѝ е в картини. Дали творбите ѝ не са само високо художествени произведения, а имат и терапевтичен ефект за болните, които идват тук - никой не знае, както обичаше да казва за всичко самата Василия.

Японските ѝ тушове в изложбата ни водят не само към интереса ѝ към Изтока. Вторият ѝ баща Кен Нагаи е хайку-поет. Семейството му в Токио е тясно свързано десетилетия наред с издаването на българска литература на японски. Интересното е, че винаги има светлина в картините ѝ - и в пейзажите, и в рисунките на ръце, дори в начупения поглед на болния от анорексия.

Защото е Василия Стоилова. Правнучка на Пейо Яворов и внучка на големия наш художник от средата на миналия век - Васил Стоилов. В Япония има 120 негови оригинала в постоянна експозиция, а в нашата Национална художествена галерия - три. Оказва се, че Василия е единствената в света, която е нарисувала анорексията и това е целият и съзнателен живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията въвежда засилени мерки за контрол на движението по АМ Тракия
Полицията въвежда засилени мерки за контрол на движението по АМ "Тракия"
Повече пари за издръжка на ученик искат директори на училища
Повече пари за издръжка на ученик искат директори на училища