НОВИНИ

Над 450 души са ранени след поредния протест в Букурещ

Пореден ден на антиправителствени протести в Румъния с обвинения в корупция, искания за оставка на левия кабинет и предсрочни избори. Еврокомисарят по правосъдие Вера Йо-урова призова Букурещ да преразгледа спорните законодателни мерки, които предизвикаха обществен гняв, включително сред представители на румънската диаспора.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:48, 13.08.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Между 10 и 15 000 души излязоха снощи пред сградата на правителството в Букурещ с възгласи "Крадци" и "Корупцията убива". В петък на площада имаше около 80 000 демонстранти, стигна се до сблъсъци със силите на реда с над 450 ранени, включително десетки полицаи.

Двама мъже са задържани за брутално нападение над полицайка и колегата й, оказали се сами сред множеството.

Мария Парлог - адвокат: И за двамата заподозрени е издадена заповед за 30-дневен арест. Те твърдят, че са се оттеглили щом са разбрали, че полицаят е жена, но има и други замесени.

Пистолетът, отнет от битата полицайка, още липсва. Румънската военна прокуратура започна разследване и на действията на полицията в петък.

Военен прокурор: В ход е разследване за неуместно поведение и злоупотреба с власт, също така и за професионална небрежност по случая с двамата полицаи, оставени изолирани от техните колеги.

Досега са подадени поне 33 жалби от пострадали на площад "Виктория" в петък срещу събота.

Президентът Клаус Йоханис осъди като брутални действията на полицията и обвини управляващите социалдемократи, че водят страната към хаос. Властите говорят за защита на държавните институции.

Общественото недоволство е срещу опити за декриминализиране на някои корупционни практики и промени в Наказателния кодекс.

Лидерът на социалдемократите и настоящ председател на Камарата на депутатите Ливиу Драгня получи неокончателна присъда от три и половина години затвор за подтикване към злоупотреба с власт.

Протестите продължават вече година и половина с различна интензивност. През почивните дни, освен в столицата, антиправителствени прояви имаше и в други градове като Клуж-Напока, Яш и Сибиу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Борбата с шума е борбата с новата чума на 21-ви век
Валери Симеонов: Борбата с шума е борбата с новата чума на 21-ви век
Нов антирекорд за турската лира: Ердоган обвинява САЩ за сривовете
Нов антирекорд за турската лира: Ердоган обвинява САЩ за сривовете