НОВИНИ

Нападателят на френска църква е бил под наблюдение

Френските власти идентифицираха единия от нападателите, които нападнаха църква, взеха заложници и убиха свещеник в градчето Сент Етиен дью Рувре. Нападателят се казва Абдел Кермиш, 19-годишен и е бил под наблюдение с електронна гривна. Опитвал се е да влезе в Сирия. Премиерът на Франция Манюел Валс смята, че целта на вчерашната атака на "Ислямска държава" е разпалване на религиозна война.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:13, 27.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Френската прокуратура даде подробности за личността на единия нападател на църква в Нормандия.

Франсоа Молен, прокурор: " Единият от нападателите беше идентифициран след сравняване на пръстовите отпечатъци. Той се казва Абдел Кермиш, роден на 25 март 1997 година в департамента Сен Маритим. Той няма съдебно досие, но е известен на службите за антитероризъм. На 23 март 2015 година, член на семейството съобщава за изчезването на Кермиш. Младият мъж е бил спрян същия ден от германските власти, когато се опитвал с документите на брат си да отиде в Сирия".

След като е бил върнат във Франция Абдел Кермиш е освободен , но поставен под наблюдение с електронна гривна. Той отново се опитва да замине за Сирия, през май, този път през Турция, но отново е арестуван и върнат.

По случая е задържан непълнолетен алжирец.

Представители на всички вероизповедания във Франция се срещнаха днес с президента Франсоа Оланд. Премиерът Валс смята, че вчерашното нападение е с цел разпалване на религиозна война.Валс призова французите да останат единни.

Драмата се разигра по време на сутрешната литургия в Сент Етиен дю Рувре, предградие на Руан. Нападателите взеха петима души за заложници и убиха 84 годишен свещеник. Отговорност за престъплението пое "Ислямска държава ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магистратите няма да декларират членство в тайни общества
Магистратите няма да декларират членство в тайни общества
Краков очаква папа Франциск
Краков очаква папа Франциск