НОВИНИ

В. Чернева: Екстрадицията на Гюлен може да се проточи заради дългата процедура

Искането за екстрадицията на Фетхуллах Гюлен от страна Турция може да бъде взето от следващата администрация на Съединените щати заради дългата процедура.

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 27.07.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Стратегическото партньорство между Турция и Съединените щати, обаче, може да пострада, ако Гюлен не бъде екстрадиран, заяви директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева, цитирайки изявление на президента Ердоган.

В сутрешния блок на БНТ тя допълни още, че молбата за екстрадиция трябва да бъде подходящо оформена, както и разгледана от съответния съд в Съединените щати. А това няма как да се случи за няколко седмици.

Весела Чернева - директор на Европейския съвет за външна политика: Нека да не забравяме, че през последните години статута на Гюлен се променя драматично. САЩ ще трябва да се съобразят със състоянието на демокрацията, човешките права, правовата система в Турция, за да могат да вземат решение за екстрадирането на Гюлен, това няма да е лесно, но при всички случаи този разрив ще се отрази и на сътрудничеството им в други области за жалост включително и в НАТО.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира кампанията на БНТ Дари кръв
Стартира кампанията на БНТ "Дари кръв"
Маите имали тунел към отвъдното?
Маите имали тунел към отвъдното?