НОВИНИ

Нападателят на Лондон Бридж е 28-годишен бивш затворник

Най-малко петима души бяха ранени вчера при нападение с нож на Лондон Бридж в британската столица.Нападателят е бивш затворник, обвинен в тероризъм. Името му е Усман Хан, на 28 години.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:10, 30.11.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Извършват се обиски на адреса, където е живял в Стафордшир. Хан е пуснат от затвора миналата година след като се е съгласил да носи електронна гривна за проследяване.

При нападението с нож вчера на Лондон Бридж загинаха двама души и трима бяха ранени. Полицията успя да ликвидира Хан. Случаят се определя като терористичен инцидент.

Късно снощи се проведе спешно заседание на комитета Кобра. Министрите благодариха още веднъж за бързата и адекватна реакция на служителите на реда и медицинските екипи, както и на обикновените хора, които са успели да обезвредят нападателя преди пристигането на полицията.

Прити Пател, министър на вътрешните работи на Великобритания: Днешният ден е остро напомняне за това каква вреда и заплаха представлява тероризмът за общността и за нашата страна. Като вътрешен министър, ще направя всичко по силите си, подобни случаи да не се повтарят, ще работя за предотвратяването на други терористични инциденти.

Само преди седмици нивото на терористична заплаха във Великобритания беше намалено. Според анализатори обаче, не е изключено тя отново да бъде повишена. А работещите в района на Лондон Бридж изразиха притеснения от инцидента.

Виктория Пристланд, служител в банка: Доста по-осезаемо е, защото когато чуваш по новините, че нещо се е случило в друга държава, си мислиш - горките, колко жалко и т.н. Но когато това се случи толкова близо до теб, си казваш - това можеше да съм аз, там на моста.

Полицейското присъствие в Лондон остава засилено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Би Би Си пусна филма Скритите деца на България за социалните домове
Би Би Си пусна филма "Скритите деца на България" за социалните домове
Ранените при нападението с нож в Хага са изписани от болницата
Ранените при нападението с нож в Хага са изписани от болницата