НОВИНИ

Напрежението в Ивицата Газа остава след сблъсъците с израелските сили

Жители на Газа погребаха убитите, ден след като голяма демонстрация доведе до сблъсъци, при които израелските сили убиха 16 палестинци в най-кървавия инцидент от войната през 2014 г. Въпреки че гневът от събитията в петък е голям, едва няколкостотин протестиращи се върнаха в палатките, издигнати на различни места близо до границата между Ивицата Газа и Израел, за да подновят демонстрациите, които са планирани да продължат шест седмици.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:35, 31.03.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света
напрежението ивицата газа остава сблъсъците израелските сили

Хиляди участваха в погребенията на 14 от убитите – 2 бяха погребани в петък – като опечалените развяваха палестински знамена, а някои скандира „Отмъщение!“и стреляха във въздуха.

От въоръженото крило на „Хамас“, движението, което управлява Ивицата Газа, казаха, че петима от загиналите са негови членове.

Според министерството на здравеопазването в Газа освен убитите 16 над 1400 са били засегнати в петък, 756 от които при обстрел с бойни муниции, а останалите с гумени куршуми или пък при съприкосновение със сълзотворен газ.

Израел защити действията на войниците си, открили огън по палестинците, които излезли от основния протестен лагер, в който се били струпали десетки хиляди, и се насочили към плътно охраняваната ограда, отделяща газа от Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мотосезонът започна с двама загинали мотористи
Мотосезонът започна с двама загинали мотористи
Земеделие в градски условия
Земеделие в градски условия