НОВИНИ

НАТО и Русия възстановиха диалога

Посланиците в НАТО и генералният секретар на алианса разговаряха в Брюксел с посланика на Русия в пакта. Това стана в рамките на Съвета НАТО - Русия, който заседава за първи път от април насам. Целта на срещата беше да покаже, че НАТО се стреми към изглаждане на отношенията с Русия.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:21, 13.07.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Признак за желание за изглаждане на отношенията е днешната среща на Съвета НАТО - Русия, която е първата от април насам. Преди това почти две години нямаше заседание на този съвет. Причината за това беше Украйна и случващото се там - незаконното анексиране от Русия на Крим.

Днес първа точка в обсъждането беше отново Украйна. Според генералния секретар на Алианса срещата е била полезна. Имало е честни и отворени дискусии. На тази среща обаче не се е стигнало до съгласие по въпроса за Украйна. НАТО продължава да смята, че руските действия в Украйна са подкопали евроатлантическата сигурност.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: "Съюзниците и Русия имат дълбоки различия по отношение на кризата в Украйна. Гледните ни точки не се срещнаха. Но този съвет беше възможност да се изяснят позициите ни, да обменим мнения по Украйна. Съюзниците от НАТО няма да признаят незаконното анексиране от Русия на Крим."

По време на днешната среща са били обсъдени и военните действия, прозрачността и намаляване на риска. От гледна точка на прозрачността НАТО е съобщил на Русия какви са взетите решения на срещата на Алианса във Варшава миналата седмица. От своя страна пък, Русия е дала идея как да се гарантира безопасността на въздушното пространство над Балтийско море. НАТО се ангажира да разгледа тази идея. Освен това НАТО се ангажира и с продължаване на диалога с Русия.

Засега не се дават никакви конкретни дати, нито някакви срокове, нито пък в какъв формат ще продължи този диалог. Днешната среща беше важна, защото диалогът все пак беше възстановен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипажът на „Калиакра“ обучава практиканти
Екипажът на „Калиакра“ обучава практиканти
Морската гара - новото място за разходки във Варна
Морската гара - новото място за разходки във Варна