НОВИНИ

Сбогом, Камерън! Добре дошла, Мей!

Тереза Мей официално вече е новият премиер на Великобритания. След Дейвид Камерън, и тя пристигна в Бъкингамския дворец, където кралица Елизабет Втора й възложи да състави ново правителство. Мей официално се нанесе и в резиденцията на британските премиери на Даунинг стрийт.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:04, 13.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

С неизменните удари на Биг Бен започва денят, в който зад най-често показваната врата в света в последните дни ще се нанесе нов премиер.

Тереза Мей ще заживее на Номер 10 - прочутата сграда на повече от 300 години с над 100 стаи. Апартаментът на министър - председателя е на 3-ия етаж. Вече като премиер тук Тереза Мей ще бъде посрещната от постоянния правителствен секретар, след което ще се разпореди как да действат военните в случай на ядрена атака.

Първата ѝ задача е да състави правителство. Докато медиите гадаят за имената, две неща вече са ясни - вероятно ще има министерство на Брекзита и в кабинета ще има повече жени, отколкото досега, вероятно дори повече отколкото във всички предишни правителства на консерваторите.

Най-много въпроси предизвиква съдбата на финансовия министър Джордж Озбърн - дали ще запази поста си заради доверието на финансовите институции в него или ще бъде заменен с някой, който е бил за напускането на Евросъюза. Според запознати, и бившият кмет на Лондон Борис Джонсън очаква да бъде поканен в кабинета.

Докато британците се вълнуват най-вече от министрите от другата страна на Ламанша големият въпрос е колко Тереза Мей ще отлага задействането на член 50 от Лисабонския договор за напускане на съюза. Тя обяви, че няма да бърза, докато в Брюксел ще се стремят всячески да я подтикнат към обратното.

Тереза Мей може да остане на поста до 2020 година, когато са следващите редовни парламентарни избори на Острова.

Пред парламента днес отиващия си премиер Камерън не пропусна да се обърне към лейбъристите с думите: когато става дума за жени министър- председатели, резултатът скоро ще е две на нула за нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Непоказвани рисунки на Илия Бешков
​Непоказвани рисунки на Илия Бешков
Летни практики в университетските ботанически градини
Летни практики в университетските ботанически градини