НОВИНИ

НАТО засилва присъствието си в Черно море

6 хиляди американски войници от Трета бронирана бригада вече са в Европа в рамките на операция "Атлантическа решимост". До средата на месеца войниците ще бъдат разположени в страните от Естония до България за учения в рамките на операция "Атлантическа решимост". Междувременно в Черно море започна голямо военноморско учение "Морски щит" на НАТО, в което участва и България.

Александър Марков
от Александър Марков
12:12, 05.02.2017
Чете се за: 02:00 мин.
По света

6000-те войници на САЩ идват от Форт "Карсън" в Колорадо, където ние бяхме през декември миналата година и също Ви показахме подготовката за изпращането им в Европа. В началото на януари дебаркираха в пристанище Бремерхафен в Германия и оттам се разпределиха в 7 точки в Полша - Дравско Поморске, Жаган, Болеславец и други. Ние се срещнахме отново с войниците в Германия и Полша. До средата на февруари Трета бригада ще бъде разпределена в страните от Централна и Източна Европа в пояса от Естония до България.

Целта на подсилването на американското военно присъствие в Европа е една - да увери съюзниците на САЩ по Източния фланг срещу заплахи от Изток и да засили способностите им за сдържане. Това е и целта на програмата "Атлантическа решимост", която САЩ създадоха веднага след събитията в Крим от 2014 г. От 800 бюджетът на програмата скочи до 3,4 млрд. долара.

Това, което трябва да подчертаем, е, че разполагането на войниците за 9 месеца, след което тази бригада ще бъде сменена с друга от САЩ. Всичко това се случва в рамките на двустранни споразумения между САЩ и съответните страни и не е по линия на НАТО - това е много важно уточнение.

Американците пристигат с внушителна техника: 87 танка, 18 артилерийски машини "Паладин", 419 джипа "Хъмви", 144 броя машини "Брадли", 446 верижни машини, 907 колесни, 670 ремаркета. Ние присъствахме на учения по стрелба на полигоните в Жаган и Болеславец.


Около 57 учения са планирани тази година между съюзниците от НАТО. В някои от тях ще участва, разбира се, и България. Това са "Суифт Риспонс", "Сий Бриз", "Нобъл партнър", "Сий Гардиън". Именно "Сий Гардиън" е най-голямото - ще участват 11 нации, България ще е страна-домакин, ще се проведе от началото докъм средата или края на юли.

Тук е мястото да кажа, че 1 батальон от 8-и пехотен полк от американските военни ще бъде изпратен в Румъния, 700 от тези войници ще тренират постоянно в България. Очаква се те да пристигнат в средата на февруари, а първите учения с българските военни да започнат към края на март.

Ще се започне най-вероятно със стандартни учения. Преминаване през различен насечен терен, стрелби и др. Учението "Сий Гардиън" на практика ще е кулминацията, когато всички страни от Източна Европа и американците ще покажат какво могат, какво ниво на оперативна съвместимост са постигнали и колко бързо биха могли да отговорят на евентуална заплаха.


От доста време НАТО търси варианти да разшири военноморското си присъствие в Черно море, но не успява да направи това. Още от през юни миналата година министрите на отбраната на Алианса на среща в Брюксел започнаха да обсъждат евентуална регионална инициатива между Румъния, България и Турция. Тогава, помним, имаше остра реакция от страна на премиера Борисов. България тогава настоя, ако ще има засилено военно присъствие на НАТО в Черно море, то да бъде инициатива именно на Алианса, а не регионална.

По-късно на срещата във Варшава отново бяха обсъждани варианти за повече военно присъствие на НАТО в Черно море. Решенията бяха отложени за октомври, но и досега няма нищо конкретно. Преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че вече се финализира пакет от мерки по този въпрос, който най-вероятно ще бъде обявен на срещата на военните министри на 15-16 февруари.

Засега има решение само за създаването на многонационална бригада в Румъния, в която България може да участва с до 400 военни, а пък Великобритания заяви, че ще изпрати самолети Юрофайтър Тайфун в Констанца. Но за конкретни морски инициатива все още се умува.

Учени "Морски щит" - 8 държави, Румъния, България, Канада, Гърция, Испания, САЩ, Турция, Украйна. 16 кораба, подводница, 10 самолета, 3000 военни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В пловдивския район Южен започна ударно пълнене на дупките
В пловдивския район "Южен" започна ударно пълнене на дупките
Днес е най-мащабният протест в Румъния, въпреки че правителството отстъпи
Днес е най-мащабният протест в Румъния, въпреки че правителството отстъпи