Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нов подход в лечението на рака

Търсенето на лекарство срещу рака отвори нов фронт. След години усилия, стотици медикаменти и лъчетерапия, световната научна общност стигна до извода, че трябва да промени подхода си. Целта на учените е да накарат раковата клетка сама да се убие. Затова работят и наши учени от Института по молекулярна биология на БАН. В деня на отворените врати на своя институт, те представиха своите изследвания.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:36, 28.02.2017
5500
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Когато една клетка остарее или е увредена, тя сама включва програмата си за умиране. Процес, в който грижливо преработва и неутрализира всички токсини, които могат да увредят останалите клетки. Т.нар. програмирана клетъчна смърт.

Доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология, БАН: "Една от характеристиките на раковите клетки е, че те губят тази си способност, т.е. те стават ракови, защото не са разбрали, че трябва да умрат. Какво е това физиологично отмиране. Ето тази клетка ще умре оркестрирано. През цялото време клетъчното съдържимо остава свързано в тези мехурчета от клетъчна мембрана."

Сега всички усилия на лекарите е да убият тези клетки с химио или лъчетерапия. Но така смъртта им е насилствена и цялото съдържание на клетките се излива в организма, без да се преработи

Доц Ива Угринова: "Много често пациентите не преживяват самата химиотерапия, тъй като настъпва едно масово отмиране на туморна тъкан, сериозен процес на възпаление с много последствия за самия пациент."

Затова учените от цял свят усилено търсят как да накарат раковата клетка да умре физиологично. И вече имат един заподозрян. HMGB1 белтък, който вероятно пречи на клетката да се самоубие. И тук активно са се заели да докажат вината му.

Доц. Ива Угринова: "Нашите данни показват, че действително, когато този белтък е заглушен, клетките са по-склонни да умират по желания от нас нас начин."

И вече имат представа как може да стане това. И дори експериментират дали ще повишат ефективността на някои лекарства. Изследвайки виновният GB белтък, обаче, се натъкват и на друго. Не стига че блокира физиологичната смърт, но включва и механизми, които правят раковите клетки по-жизнени.

Доц. Ива Угринова: "Имат засилен потенциал да оцеляват. Подложени на стрес те съумяват по някакъв начин да игнорират този стрес. Този стрес обикновено е причинен от нас, защото искаме да ги убием."

Стресът мобилизира клетката и тя започва да се чисти от всички ненужни и токсични вещества. Чудесно за здравите клетки, но не и за раковите. но пък отваря друг хоризонт - за очистване на нервните клетки при Алцхаймер и повечето невродегенеративни заболявания.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикални организации помагат на безработни в Благоевградска област
Синдикални организации помагат на безработни в Благоевградска област
Избори 2017: Марин Киров, АБВ - Движение 21
Избори 2017: Марин Киров, "АБВ - Движение 21"