НОВИНИ

Нова среща на върха на ЕС е свикана за 28 май

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск съобщи, че свиква нова, извънредна среща на европейските лидери на 28 май. Нейната задача ще е да обсъди кандидатурите за топ постовете в основните европейски институции след изборите за Европейски парламент.

нова среща върха свикана
bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 09.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Почти веднага след края на неформалното събиране на европейските лидери в Сибиу Туск съобщи, че ще ги събере отново 2 дни след изборите, за да обсъдят как ще бъдат разделени постовете. Става дума за председателите на Европейския парламент, на Европейската комисия, на Съвета на ЕС, на Европейската централна банка и на европейската дипломация.

До 28 май лидерите трябва да са готови да започнат процеса за номиниране на новите шефове на евроинституциите. Туск съобщи, че процесът трябва да е бърз и предупреди, че ако няма съгласие, ще подложи на гласуване имена на кандидати на редовната среща на върха на ЕС в края на юни.

Целта на председателя на Съвета е да намери кандидати, които да представляват различни райони на Европа, малки и големи държави, както и да бъдат мъже и жени. Изпълнението на всички условия ще е трудно, тъй като двете най-големи партии - ЕНП и ПЕС, залагат на мъже от Западна Европа - Манфред Вебер и Франс Тимерман.

Основните европейски политически партии номинираха водещи кандидати за европейските избори, между които трябва да бъдат разпределени топ постовете. Това обаче не е задължително. Формално Съветът на ЕС посочва кандидатите за шефове на Комисията и Съвета, а Европарламентът утвърждава председателят на Европейската комисия. Евродепутатите избират помежду си председателя на институцията. Те ще се съберат за първи път след изборите на 2 юли.

Председателят на Съвета показа в Сибиу вратарски ръкавици с автограф от легендарния румънски вратар Хелмут Дукадам, които е получил заедно със съвети как да брани по-добре интересите на ЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Павлова получи наградата Константин Константинов
Елена Павлова получи наградата "Константин Константинов"
По-малко туристи от Германия и Русия, повече - от Великобритания и Украйна
По-малко туристи от Германия и Русия, повече - от Великобритания и Украйна