САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Европейските лидери обсъдиха в Сибиу предизвикателствата и приоритетите на ЕС

В деня на Европа лидерите на Европейския съюз се събраха на среща на върха в румънския град Сибиу, за да обсъдят предизвикателствата и приоритетите на съюза през следващите години. За европейския вот и за единството на Европа говори премиерът Борисов. В изказването си пред форума той заяви, че само обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:16, 09.05.2019
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Това е най-важният форум в рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС. Днес първи тук пристигна президентът Клаус Йоханис. Сибиу е негов роден град, в който той е бил и кмет. Клаус Йоханис посрещна всички европейски лидери, в това число и премиера Бойко Борисов, на червения килим пред кметството. На форума тук не е поканена единствено Тереза Мей.

Европейските лидери обсъдиха днес аспекти от стратегическия дневен ред на ЕС за периода 2020-2024 г., насърчаването на мира и стабилността, поддържането на европерспективата за страните от Западните Балкани, сътрудничеството в областта на миграцията, следването на балансираната търговска политика и не на последно място ролята на Европа като световен лидер в борбата с промените в климата.

;
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Няма Европа без върховенство на закона. Не заради някакви идеологически доктрини, това е заложено в самата политическа същност на Европа.
Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Този съвет показа единство, не фасадно, а солидно.
Клаус Йоханис, президент на Румъния: Нашето единство и кохезия в действие ни превърнаха в това което сме днес като Съюз- модел за демокрация, развитие и просперитет.
;

Фокус в изявлението на министър-председателя Бойко Борисов беше и обединяването на европейските усилия в борбата с тероризма, нелегалната миграция, кибератаките и дезинформацията, както и гарантирането на сигурността на външните граници.

В тази връзка българският премиер акцентира пред участниците в срещата, че Европейската политика за съседство и политиката за разширяване на ЕС със Западните Балкани имат важна роля.

А за това какво е най-важно за страната ни и за региона до 2024 година вижте мнението на премиера:

Бойко Борисов, премиер на България: Отчита се направеното от България в кохезионната политика. Ние говорим за проблемите в Африка, но все още, дори ако щете и тука в Румъния, както и в България са много големи разликите - и в пенсиите, и в заплатите, и в доходите на хората. Да, стремим се, да, много е направено- видно е. Но в най-важната сфера - увеличаване на доходите, все още сме последни. Така че много трябва се помисли и за Балканите.


;

По днешния днешният ден на победата и на Европа Бойко Борисов заяви, че най важен сега е фактът, че имаме силна и обединена Европа, но припомни историята и това, че победена Германия е в момента най силната икономически европейска държава.

Бойко-Борисов, министър-председател на България: Победените се първи в Европа по социален статус, икономически растеж и мощ на икономиката. Победителите са доста накрая.

На заседание по -рано днес европейските лидери от ПЕС в което участва и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, се обявиха за социална и справедлива Европа

А срещата на европейските лидери в Сибиу завърши с приемането на обща декларация на лидерите чиято цел е да изпрати послание за единство и доверие в съвместните действия на държавите-членки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БНР започна национална кампания под наслов „Избери живота“
БНР започна национална кампания под наслов „Избери живота“
Премиерът Борисов коментира казаното от президента за предизборната кампания
Премиерът Борисов коментира казаното от президента за предизборната кампания