НОВИНИ

Европейските лидери обсъдиха в Сибиу предизвикателствата и приоритетите на ЕС

В деня на Европа лидерите на Европейския съюз се събраха на среща на върха в румънския град Сибиу, за да обсъдят предизвикателствата и приоритетите на съюза през следващите години. За европейския вот и за единството на Европа говори премиерът Борисов. В изказването си пред форума той заяви, че само обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:16, 09.05.2019
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Това е най-важният форум в рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС. Днес първи тук пристигна президентът Клаус Йоханис. Сибиу е негов роден град, в който той е бил и кмет. Клаус Йоханис посрещна всички европейски лидери, в това число и премиера Бойко Борисов, на червения килим пред кметството. На форума тук не е поканена единствено Тереза Мей.

Европейските лидери обсъдиха днес аспекти от стратегическия дневен ред на ЕС за периода 2020-2024 г., насърчаването на мира и стабилността, поддържането на европерспективата за страните от Западните Балкани, сътрудничеството в областта на миграцията, следването на балансираната търговска политика и не на последно място ролята на Европа като световен лидер в борбата с промените в климата.

;
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Няма Европа без върховенство на закона. Не заради някакви идеологически доктрини, това е заложено в самата политическа същност на Европа.
Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Този съвет показа единство, не фасадно, а солидно.
Клаус Йоханис, президент на Румъния: Нашето единство и кохезия в действие ни превърнаха в това което сме днес като Съюз- модел за демокрация, развитие и просперитет.
;

Фокус в изявлението на министър-председателя Бойко Борисов беше и обединяването на европейските усилия в борбата с тероризма, нелегалната миграция, кибератаките и дезинформацията, както и гарантирането на сигурността на външните граници.

В тази връзка българският премиер акцентира пред участниците в срещата, че Европейската политика за съседство и политиката за разширяване на ЕС със Западните Балкани имат важна роля.

А за това какво е най-важно за страната ни и за региона до 2024 година вижте мнението на премиера:

Бойко Борисов, премиер на България: Отчита се направеното от България в кохезионната политика. Ние говорим за проблемите в Африка, но все още, дори ако щете и тука в Румъния, както и в България са много големи разликите - и в пенсиите, и в заплатите, и в доходите на хората. Да, стремим се, да, много е направено- видно е. Но в най-важната сфера - увеличаване на доходите, все още сме последни. Така че много трябва се помисли и за Балканите.


;

По днешния днешният ден на победата и на Европа Бойко Борисов заяви, че най важен сега е фактът, че имаме силна и обединена Европа, но припомни историята и това, че победена Германия е в момента най силната икономически европейска държава.

Бойко-Борисов, министър-председател на България: Победените се първи в Европа по социален статус, икономически растеж и мощ на икономиката. Победителите са доста накрая.

На заседание по -рано днес европейските лидери от ПЕС в което участва и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, се обявиха за социална и справедлива Европа

А срещата на европейските лидери в Сибиу завърши с приемането на обща декларация на лидерите чиято цел е да изпрати послание за единство и доверие в съвместните действия на държавите-членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНР започна национална кампания под наслов „Избери живота“
БНР започна национална кампания под наслов „Избери живота“
Хора с увреждания протестираха срещу Закона за личната помощ
Хора с увреждания протестираха срещу Закона за личната помощ