НОВИНИ

Образователното министерство не е предлагало термина "съвместно съжителство"

Министерството на образованието никога не е предлагало термините "османско владичество" или "османско робство" да бъдат заменени със "съвместно съжителство". Това става ясно от внимателното изслушване на записа от пресконференцията, дадена от министерството във вторник. Напротив - от ведомството казват, че терминът, който в момента се използва е "владичество", което е равно на "иго". Откъде се появи информацията за замяната и коректна ли е тя, репортаж по темата очаквайте в следващите ни емисии.Образователният министър Тодор Танев съобщи, че ще търси отговорност заради скандалите с промените в учебните програми по история, география и литература. Той уточни, че в понеделник ще реши с кой от политическия си кабинет ще се раздели, след като от Патриотичния фронт поискаха оставките на заместинк-министър Ваня Кастрева, на шефа на кабинета Мюйесеер Солак и на директора на Дирекция "Образователни програми" Егения Костадинова.

образователното министерство предлагало термина съвместно съжителство
bnt avatar logo
от БНТ
14:34, 28.01.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Тодор Танев: Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците

Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците, заяви пред журналисти в парламента министърът на образованието Тодор Танев след среща с Патриотичния фронт.

Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре, посочи Танев. Не съм Кириак Стефчов, имам род шест поколения в един и същи гроб и всички са били патриоти, това са ми първите седем години, каза още той.

На въпрос дали се обсъждат някакви кадрови промени в МОН Танев отговори: "Много малки на този етап. Те са главно в най-близкото ми обкръжение".

Той информира, че вероятно в понеделник ще има заседание на политическия кабинет. Няма да вземам сам решенията, ще го взема колективно, както е редът, за това кой поема каква отговорност и за какво, коментира той.

Той уточни, че е склонен да удължи срока за публичното обсъждане на проекта на МОН за учебните планове втори-шести клас. Срокът е един месец, в който тези предложения са сложени на обществено обсъждане, ако се окаже недостатъчен, може да бъде удължен със седмица, две, дори и три, коментира министърът.

По повод историческата терминология Танев отново каза, че преобладаващото мнение, но не единно, на историците е за турско или османско владичество, но до този момент няма ясно становище на научната общност как се нарича.

Ако се обърнем към заглавието на романа "Под игото", игото не е робство , а идва от владичество, от гръцки, обясни Танев. Той отново каза, че "съвместно съжителство" е употребено само в едно изречение и му е било пояснено, че става дума за битови отношения, а не е заложено в цялата програма.

Министърът отново каза, че личното му мнение е, че става дума за робство и посочи, че робството не е само индивидуално, може да бъде политическо, може да бъде духовно. Според него това е придобило популярност в литературата и в народната памет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов сайт пази спомена за жертвите на комунизма
Нов сайт пази спомена за жертвите на комунизма
Мъж изчезна край хижа Мургана, издирването му продължава цяла седмица
Мъж изчезна край хижа "Мургана", издирването му продължава цяла седмица