НОВИНИ

Обсъждат приемането на единна агенция за гранична охрана на ЕС

Европейските лидери дебатират в Брюксел дали да приемат предложението на Еврокомисията за създаване на единна агенция за гранична и брегова охрана. Идеята е тя да може да разполага свои специалисти в страни, където има силен мигрантски натиск. Работата на съвета следи нашият кореспондент Владислав Велев:

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:19, 17.12.2015
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Тази вечер няма да бъде взето решение за съдбата на агенцията, но със сигурност ще има разгорещени спорове как точно да изглежда тя и какви да бъдат нейните правомощия. С каква позиция дойде България:

Бойко Борисов, министър-председател: "Аз съм твърдо "За" външните граници да бъдат охранявани, така както българските. А тези държави, които не могат да се справят да бъдат подпомогнати и съответно да могат по-добре да се справят със задачите си".

По-рано председателят на ПЕС Сергей Станишев призова за повече Европа при решаването на кризите:

Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти: "Трябва повече Европа по отношение на сигурността, по отношение на външната политика, как да се реши кризата в Сирия, за да има мир и да не бягат хората от там. Повече Европа по отношение охраната на външните граници на Европейския съюз и тяхната сигурност".

Преди началото на съвета премиерът Бойко Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, с която са обсъдили много въпроси, включително и съдбата на газовия хъб. Меркел е подкрепила отново България за Шенген. Подкрепа за Шенген страната е получила и от всички премиери от Европейската народна партия. Доказателства за това видяхме съвсем неочаквано:

Бойко Борисов: "Искам специално, понеже преди малко благодарих на Жан-Клод Юнкер, че ЕНП изцяло подкрепи България за Шенген. И на Виктор Орбан и на всички колеги - пред нашите медии за да чуят българите".
Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: "Европейската комисия има славата на коварна институция, но що се отнася до членството на България в Шенген, аз съм твърдо, твърдо "За".

Друга тема, с която ще се занимават лидерите тази вечер е желанието на Великобритания за промяна в начина на работа Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спаси правото си за улов на калкан
България спаси правото си за улов на калкан
Застрашена ли е от изчезване каракачанската овца
Застрашена ли е от изчезване каракачанската овца