НОВИНИ

Обвинения срещу Украйна и неяснота след убийството на руски сепаратистки лидер

Убийството снощи на лидера на проруските сепаратисти в Донбас Александър Захарченко рязко изостри обстановката около Източна Украйна. Киев отхвърли обвиненията на отцепниците, че стои зад покушението. Москва определи убийството като провокация и заведе дело по случая по параграфа за международен тероризъм. Не е ясно как точно ще се отрази убийството на Захарченко на минските договорености за оспорваните територии, но руският външен министър Лавров заяви,че среща на лидерите от "нормандската четворка" в близко време е невъзможна.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:15, 01.09.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В сепаратистките републики в Източна Украйна е обявен тридневен траур. При взрива в ресторант Сепар в Донецк загина и телохранителят на Александър Захарченко и 12 души са ранени. Приемникът на Захарченко обвини Киев.

Дмитрий Трапезников, и.д.ръководител на самообявилата се Донецка Народна Република: Няколко души са задържани.Те дадоха показания, в резултат на които се потвърди,че това е украинска диверсия.

Украинската служба за сигурност смята, че убийството на Захарченко е резултат от конфликт между "терористите и техните руски спонсори".

Руският президент Путин изрази съболезнования. Според Кремъл убийството е провокация с цел покачване на напрежението. Прессекретарят Песков уточни,че предстои окончателно да се изясни кой стои зад нападението. Според говорителката на руското външно министерство има основания да се предполага,че покушението е дело на режима в Киеви това дава отражение на мирния процес.

Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия: Минските договорености, до които се стигна с такъв труд, а после бяха напълно блокирани от официален Киев, днес са пряко заплашени.

Според водач на другата самопровъзгласена република Луганската, случилото се няма да повлияе на минските договорености и засега те са единственият инструмент за мирно регулиране на ситуацията.

Убитият Александър Захарченко е един от подписалите тези споразумения през 2015-та. Договореностите така и не прекратиха военния сблъсък в Източна Украйна, а двете страни взаимно се обвиняват зa нарушаване на примирията.За 4 години загинаха над 10 000 души. Над милион и половина потърсиха убежище в други страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пехливански борби и кулинарни изложби в Белица за празника на града
Пехливански борби и кулинарни изложби в Белица за празника на града
​Три катастрофи на АМ „Тракия днес създадоха сериозни задръствания по аутобана
​Три катастрофи на АМ „Тракия" днес създадоха сериозни задръствания по аутобана