НОВИНИ

Откриват ловния сезон в село Козаревец

Днес в цялата страна официално се окрива новият ловен сезон. До началото на октомври е разрешен отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци и бекас. От Изпълнителната агенция по горите напомнят на ловците да спазват инструкциите и да боравят внимателно с личното оръжие. В следващите редове ще ви срещнем с най-стария ловец в дружинката във Великотърновското село Козаревец, за когото от години това е най-очакваният ден в годината.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:17, 12.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

81-годишният Банко Иванов ще открие ловния сезон с козаревската дружинка за 56-и път. Ловът е най-старата традиция в семейството му.

Банко Иванов, ловец: Потеклото ми е такова. Станал съм ловец 1961-а. Имаше определен брой - 20 човека и друг няма право, след като някой почине или се откаже, тогава може да стане нов ловец. Аз, за да стана, баща ми се отказа, за да стана аз ловец!

Първата си пушка също получил като подарък от баща си.

Банко Иванов, ловец: 20-калибър. Беше за времето си модерна. Хубава пушка, здрава и с нея много лов съм избил. Тогава си пълнехме и патроните, купуваме си капси, барут. Даже стреляхме и с димен барут. Като гръмнеш, чакаш пет минути да се дигне мъглата от барута!

Разказва, че най-големия си ловен трофей - диво прасе, той отстрелял случайно.

Банко Иванов, ловец: Уцелих го с тая пушчица, защото бях дал пушките си на синовете си. Бях засякъл едно сливово дръвче и се прицелих в него. Изтеглихме го - 324 килограма.

Дядо Банко разказва, че нощта преди първия ловен излет за сезона винаги е безсънна.

Банко Иванов, ловец: Спиш един -два часа и след това си мислиш, как ще стане, от къде ще започнем, какво ще стане...

На младите ловджии дядо Банко винаги казвал едно - за да бъдеш ловец, трябва преди всичко да обичаш животните и природата и да бъдеш верен на другарите си, а уловът никога не от значение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Режисьорът от български произход Тед Кочев издава биографична книга
Режисьорът от български произход Тед Кочев издава биографична книга
Как да намалим сметките за ток в жегите?
Как да намалим сметките за ток в жегите?