НОВИНИ

Откриват мемориал за жертвите на самолета, свален в Украйна (СНИМКИ)

Светът си спомня за трагедията с полет MH17. На този ден през 2014-та, малайзийски пътнически самолет, изпълняващ полет от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален над Източна Украйна. Загинаха всички на борда. Русия и Украйна си разменят взаимни обвинения за това кой е отговорен за катастрофата. Близки на загиналите се събраха на възпоменателна церемония в Холандия, където беше открит мемориал за жертвите.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:13, 17.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

298 дървета - по едно за всеки пътник на борда на MH17. Холандското кралско семейство, премиерът Марк Рюте и близки на загиналите се събраха в парк близо до летище Схипхол, за да открият монумент в памет на жертвите.

Загинаха хора от 17 държави, 196 от тях - холандци. Роднини и приятели прочетоха имената им и запазиха минута мълчание.

Еверт ван Зитжвелд, председател на комитета "МH17": На 17 юли 2014-та, нашите близки пътуваха заедно. Тази гора в тяхна памет отново ги събира. Голяма част от дърветата са посадени от близки на загиналите. Слънцето, дъждът и почвата ще дават живот на тези дървета, а с тях и на любимите хора, които загубихме. Нашата работа все още не е приключила, няма да спрем, докато тези, които са отговорни за катастрофата, не бъдат наказани.


;

Крал Вилем и кралица Максима откриха и паметник - стоманено око, насочено към небето.

В украинския град Харков, близо до който се разби самолетът, също имаше церемония.

;

Три години след катастрофата, няма окончателен отговор кой е виновен. Международното разследване заключи, че ракета "Бук" , произведена в Русия и изстреляна от контролирана от проруски сепаратисти територия, е поразила самолета. Москва отрича и от своя страна обвинява украински военни.

През 2015-та Русия блокира опит да бъде създаден специален международен съд, който да гледа делото за катастрофата. В крайна сметка се взе решение заподозрените за свалянето на MH17 да бъдат съдени от холандски съд и според холандското законодателство. Окончателния доклад за катастрофата трябва да бъде готов до 28-ми септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой читатели отчитат в детския отдел на библиотеката в Кюстендил
Рекорден брой читатели отчитат в детския отдел на библиотеката в Кюстендил
Продължава дискусията да отпадне ли добавката за прослужено време
Продължава дискусията да отпадне ли добавката за прослужено време