НОВИНИ

Паметник на културата в Пловдив става хотел

Рушаща се къща - паметник на културата в Стария Пловдив, бе съборена, а на мястото ѝ ще бъде построен хотел. Новата сграда ще повтаря като фасада и обем възрожденската къща. Преди разрушаването теренът бе обследван от археолози, които откриха там останки от живот от второто хилядолетие преди Христа.

bnt avatar logo
от БНТ
10:51, 31.01.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

В продължение на години сградата на улица „Стоян Чомаков” в Стария Пловдив се рушеше, а многобройните ѝ съсобственици не можеха да бъдат принудени да я укрепят. Изоставената къща стана опасна дори за преминаващите туристи по единствената улица, която извежда до емблематичното Небет тепе в източната част на архитектурния резерват. Сега имотът е закупен от инвеститори, които планират да построят на мястото малък хотел, запазвайки първоначалния облик на възрожденската къща.

София Христева, археолог: Това е по закон. Те са длъжни да възстановят паметника на културата такъв, какъвто е бил.

За окончателното събаряне на опасната сграда се произнасят две комисии на Института за паметниците на културата. Проектът за бъдещия хотел е съгласуван с НИКН, а строителните книжа са одобрени от общината. Работата на археолозите, обследвали терена преди събарянето, е била много рискована, защото сградата е била с прогнили греди и хаотично редуване на кирпич и стари тухли. Находките под нея обаче са зарадвали експертите.

София Христева, археолог: Става въпрос за едни дървени конструкции на сгради, може би дори и огради с вкопани мазета, най-вероятно става въпрос за структури от 1900 години преди Христа, след което теренът е бил подравнен от римляните, което унищожава всички следи и ги намираме в насипно състояние. В последствие е била изградена голяма представителна сграда от 2-3 век с цветни стенни мазилки, много богато украсена. И вече на по-късен етап една много голяма късно антична сграда от 4 век много добре запазена на места, с два входа, имала е 6-верижни помещения. От нея са запазени три зида във височина от 1.20 метра, в две от които стени има запазени входове на сградата. Тухлен градеж.

Предвижда се античните зидове да бъдат частично запазени и експонирани под стъклена плоскост в рамките на новия обект. За тях е планирано и артистично осветление. При разкопките са открити стъклени съдове, оловна фигурка на Атина Палада, амфора с печат, документиращ внос от Тасос и монети на тракийския цар Севт Трети. Артефактите все още се обработват и реставрират от експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасен ЖП прелез в Русе
Опасен ЖП прелез в Русе
Над 380 компании са заявили участие в изложението Ваканция и СПА експо
Над 380 компании са заявили участие в изложението "Ваканция и СПА експо"