Папата призова за повече усилия за постигане на мир в Близкия изток

Папа Франциск призова света да не пренебрегва войната и страданията в Близкия изток, а лидерите да засилят и подновят усилията си за постигане на мир в този регион, предаде Асошиейтед прес.

от БТА
16:02, 29.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
папата призова повече усилия постигане мир близкия изток

Светият отец направи това изявление пред служители на католически благотворителни дружества, борещи се да облекчат хуманитарните кризи в Сирия, Ирак и съседни страни. На срещата присъства специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Папата отбеляза, че въпреки големите усилия миналата година "логиката на оръжията и подтисничеството, скритите интереси и насилието продължават да сеят опустошение".

"Много е трудно да се подновят преговорите, когато навсякъде падат бомби", отбеляза Де Мистура. "Някои може би мислят, че може да превземат Алепо, като бомбардират източната част на града, но случаят не е такъв. Не може да се достигне до мир в Сирия, като се бомбардира пътя", подчерта той, цитиран от Франс прес.
"Понякога във военно време може да се преговаря, докато войната продължава", призна специалният пратеник на ООН за Сирия, но посочи, че "в момента сме свидетели на нарушаването на едно споразумение, което беше начало на нова фаза".

На 22 септември Де Мистура изрази надежда през идните седмици да започнат преговори между страните в сирийския конфликт, припомня АФП.

Специалният пратеник на ООН за Сирия подчерта, че сегашният момент е от жизненоважно значение. "Точно затова е от изключителна важност да чуем гласа на хора с морален авторитет като папата, които казват, че няма военно решение", призова Де Мистура.

Франциск отделя специално внимание на войната в Сирия. Вчера осъди въздушните удари в сирийския град Алепо, нанесени след провала на споразумението за примирие, отбелязва АП.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори край село Сопово, община Бобошево
Голям пожар гори край село Сопово, община Бобошево
Конкурс за съвременно видео „Жорж Папазов“ във Варна
Конкурс за съвременно видео „Жорж Папазов“ във Варна