НОВИНИ

Партия съди Мариано Рахой заради споразумението ЕС-Турция за бежанците

Малка лява испанска партия внесе жалба за престъпление срещу човечеството срещу премиера Мариано Рахой заради решението му да подпише споразумението между ЕС и Турция за бежанците, предаде Франс прес

bnt avatar logo
от Източник: БТА
23:02, 07.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Партия съди Мариано Рахой заради споразумението ЕС-Турция за бежанците

Европейската депутатка от партията Обединена левица Марина Албиол осъди подписаното на 18 март споразумение и заяви, че "ЕС плаща на Турция, за да поеме тази страна услугите по гранична полиция, експулсирания и хвърляне в затвора".

"Рахой ни прави съучастници на това варварство", заяви говорителят на Обединена левица в парламента Алберто Гарсон.

Мигрантите "бягат от тероризма и войните, които често пъти са предизвикани от западните държави и западния военно-промишлен комплекс. На прага на Европа те намират липса на солидарност, отказ да им се даде убежище и лагери за задържане, които са в явно нарушение на правата на човека и международното право", добави Гарсон.

Внесената в Испанския Върховен съд жалба обвинява Рахой и другите лидери от ЕС, че "са се договорили с турските власти за експулсирането и принудителното прехвърляне на неопределен брой хора от европейската територия", което според адвокатите на Обединена левица е престъпление срещу човечеството съгласно член 607 на Наказателния кодекс.

Спорното споразумение с Анкара предвижда връщането в Турция на всички незаконно влезли в Гърция мигранти от 20 март.

Предвижда се също за всеки върнат от Гърция сириец друг да бъде приеман в ЕС в рамките на 72 000 души. "Това е крайно недостатъчен брой за решаване на хуманитарния проблем, предизвикан от конфликтите в Близкия изток", заявява Обединена левица в жалбата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хакерите, откраднали Панамските документи са от Европа
Хакерите, откраднали "Панамските документи" са от Европа
Каталунският парламент потвърди плановете за отделяне от Испания
Каталунският парламент потвърди плановете за отделяне от Испания