НОВИНИ

Печалбата на банките се увеличи с 4,2%

С 4,2 % се е увеличила печалбата на банките към края на септември и достига 1,3 млрд., сочи анализ на БНБ за третото тримесечие на годината. Наблюдава ли се ръст и в кредитите на фирми и физически лица.

Николай Минков
от Николай Минков
18:41, 01.11.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Спестяванията в банковата система през третото тримесечие растат с 3% до 94,5 млрд. лева, а раздадените кредити - с 2,3% до 64,6 млрд. лева

Брутният кредитен портфейл на банковата система нараства с 1,4 млрд. лв. или се наблюдава увеличение от 2,3 на сто.

Ръст от близо 3% се наблюдава отпуснатите кредити за домакинствата, на фона само на процент и половина за фирмите. Най-голямо е било кредитирането към финансови компании -4,7 на сто или със 166 млн. лева повече за последното тримесечие. С 3,3 процента се е увеличило и кредитирането на държавата.

На фона на тези цифри логичен е въпроса дали да очакваме вдигане на лихвите по кредитите и депозитите.

Според икономистите на този етап до края на годината и първите три месеца от новата година банковата система е стабилна. Не може да се очаква някаква флуктуация, някакво увеличение на кредитирането, или пък за депозитарите да се увеличат лихвите по депозитите.

Лъчезар Богданов- икономист - Институт за пазарна икономика: Кредитът расте с доста по-бързи темпове. Специално ако разгледаме на годишна база имаме над 17 % ръст в ипотечното кредитиране. Рискът от гледна точка на банките изглежда много по-малък, тъй като почти всички кредитоискатели, ако говорим за домакинствата са в добро състояние- заплатите растат на практика безработица няма , особено в големите градове. Продължават да растат депозитите на домакинствата , независимо от нулевите и дори отрицателни лихви за някои категории депозанти.

От БНБ отчитат като цяло и ръст в активите на банките от 2,9 млрд. лв.

Продължава оживлението в пазара на имоти. Търсят се вече по-големи жилища. Ако до преди години основно акцентът беше върху двустайно до 70 квадрата, сега вече се търсят тристайни и по-големи, надхвърлящи 100 квадрата, не само в София, Варна и Пловдив, но и в други по-големи градове от страната. Инвестира се и в моторни превозни средства. Това показва, че банковата система работи, че икономиката се развива, че има заетост, растат и доходите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души са пострадали при катастрофа край село Шереметя
Двама души са пострадали при катастрофа край село Шереметя
Съюзът на българските журналисти връчва своите годишни награди
Съюзът на българските журналисти връчва своите годишни награди