НОВИНИ

Пентагонът покани хакери да работят за правителството

Около милиард хакерски опити за пробив в сайтовете на Пентагона само за година принудиха военното министерство на САЩ да промени коренно политиката си за киберсигурност. За първи път правителствена институция покани хакери "законно" да нарушат закона. Целта е така да се открият пробойни в софтуерните й системи.

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 15.05.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Когато влиза на работа в Пентагона, често го бъркат за общ работник - заради спортните му дрехи. Но Крис Линч всъщност е софтуерен предприемач, хакер от Сиатъл и вече началник на отдела за дигитална сигурност към Пентагона. Така от потенциална заплаха за националната сигурност на САЩ той се преквалифицира в борец срещу кибершпионажа.

Крис Линч, Отдел за дигитална сигурност към Пентагона: "Това е най-странният момент в живота ми, никога не съм си представял, че ще работя за правителството, най-малко в Пентагона".

Тези дни приключи един от първите проекти на Линч и на 12-имата му подчинени, наричащи себе си Бунтовнически съюз по аналогия с "Междузвездни войни". За 6 седмици близо 1400 специално одобрени от военното ведомство компютърни маниаци откриха 90 потенциални пробойни в защитата на четирите интернет сайта на Пентагона.

Крис Линч, Отдел за дигитална сигурност към Пентагона: "Първият пробив в системата се появи само 13 минути след старта на програмата".
;

Превантивните контрамерки, които несъмнено ще предприемат Линч и екипът му, са добре дошли, предвид огромния хакерски интерес към Пентагона. От 4 милиарда влизания в сайтовете му през 2012 г., поне четвърт са били с хакерска цел. Но Линч има и други цели.

Крис Линч, Отдел за дигитална сигурност към Пентагона: "В бунтовническия съюз искаме да работим за промяна на бюрокрацията. Вярвам в мисията ни, защото кой би успял, ако не ние. Нещо като отряд за бързо киберреагиране сме".

Битката на Линч с бюрократичната империя в Пентагона е безмилостно неравна. Защото държавната бюрокрация отчаяно се нуждае от промени, но по правило в същото време ги мрази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модна къща в Русе се присъедини към Купувам българско
Модна къща в Русе се присъедини към "Купувам българско"
Производители изнасят ягоди за Румъния
Производители изнасят ягоди за Румъния