НОВИНИ

Пет застрашени породи в Карловско

Калофер бе домакин на 11-ия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни. Над 20 стопани представиха на изложба дефиле, типичните местни породи, застрашени от изчезване, сред които - българско сиво говедо, каракачански кон, дългокосместа калоферска коза, средностаропланинска овца и каракачанско куче.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
18:20, 22.09.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Кольо Чипев отглежда сиво искърско говедо вече 35 години. Стадото му наброява 150 животни и въпреки трудностите в отрасъла и през ум не му е минавало да се откаже. Според него обаче все повече се задълбочава проблемът с пазара на животните.

Кольо Чипев - животновъд от Калофер
"Аз просто се принуждава и ги продавам на безеценица. Поне реалната цена на едно теле говорим да е някъде 3 лева. А сега колко е? - сега я дават два лева, 2.20, 2.30 най-много."

Животновъдството е основна прехрана и за семейството на Михаил Чушков, който отглежда 500 средностаропланински овце. Той призна, че заедно с други стопани от региона имат сериозни опасения за финансовото си оцеляване.

Михаил Чушков
"Както се говори, че ще спират субсидиите, ще изчезне породата."

Породите застрашени от изчезване се отличават от другите с това, че издържат на студ и лесно се отглеждат в стръмно скалисти терени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 12 загинаха при атентат в Южна Сирия
Най-малко 12 загинаха при атентат в Южна Сирия
Мехрибан Алиева и Бойко Борисов откриха социализираната крепост Трапезица
Мехрибан Алиева и Бойко Борисов откриха социализираната крепост "Трапезица"