НОВИНИ

Празнуваме 108 години от обявяването Независимостта на България

Днес честваме 108 години от обявяването Независимостта на България. На тази дата през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново с манифест страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя. Подробности за тържествата във Велико Търново разказва Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:14, 22.09.2016
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново със специален манифест. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трафикът по празниците на Е-79
Трафикът по празниците на Е-79
Празнично хоро във Варна
Празнично хоро във Варна