НОВИНИ

Петимата задържани по подозрения за нападения са инструктирани от член на ИД

Задържаните петима души в Марсилия и Страсбург по подозрения, че са имали намерение на 1 декември да извършат атентат в Париж или района, са получавали заповеди от член на групировката "Ислямска държава", предадоха световните агенции, като се позоваха на прокурора на френската столица, отговарящ за случаи, свързани с тероризъм, Франсоа Моленс.

bnt avatar logo
от БТА
21:02, 25.11.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
петимата задържани подозрения нападения инструктирани член

Задържаните са се врекли във вярност на ИД, отбеляза Моленс. Той каза, че човекът, давал им заповеди, се намира в зона под контрола на джихадистите в Ирак или Сирия.

Нарежданията са били получавани чрез приложения за криптирана комуникация. Сред инструкциите имало такива да се купят оръжия.

Петимата заподозрени бяха задържани в Страсбург и в Марсилия в неделя. Все още не са им предявени обвинения. Властите за борба с тероризма предприеха обаче необичайна стъпка и решиха да ги оставят в ареста и след изтичането на максималния период на задържане без официално повдигнати обвинения.

При обиска на жилища, свързани с задържаните, са открити два пистолета, два пълнителя, автомат, автоматичен пистолет и боеприпаси за тях.

В компютрите, иззети от терористите, има данни, че те са набелязвали цели за атакуване.

По-рано днес полицейски източници казаха, че сред вероятните мишени са били щаб-квартирата на френското контраразузнаване в парижкото предградие Льовлоа Пере, централата на френската полиция и разположената в съседство край брега на река Сена сграда на Върховния съд, припомня Асошиейтед прес. Сред целите са били също увеселителният парк "Дисниленд", който се намира на 32 км източно от Париж, както и прочутият булевард във френската столица "Шанз-Елизе".

По повод на разкритията френският президент Франсоа Оланд каза, че ефикасната работа на специалните служби и на полицията е позволила да се избегне нов голям терористичен акт в страната, съобщи Франс прес.

Оланд допълни, че арестуваните заради планирания атентат не са единствените, задържани в последно време в страната. Той съобщи, че от началото на месец ноември по подозрения за терористични дейности са арестувани 43 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от 9 държави се включват в проект за опазване на околната среда
Ученици от 9 държави се включват в проект за опазване на околната среда
Даниел Митов се срещна с временно управляващия посолството на Афганистан
Даниел Митов се срещна с временно управляващия посолството на Афганистан