НОВИНИ

Последен ден на Камерън в парламента

Днес Дейвид Камерън се разделя окончателно с поста министър-председател на Великобритания. На обяд той отговаря за последен път на въпроси на депутати в парламента. По-късно предстои да връчи оставката си на кралица Елизабет Втора и да напусне окончателно резиденцията на Даунинг стрийт 10. Камерън обяви оставката си на 24 юли, в деня след референдума, на който мнозинството британци избраха излизане от ЕС.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:58, 13.07.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Тази сутрин Дейвид Камерън се отправи към Камарата на общините, за да отговаря на въпроси на депутати - за 182-ри и последен път като министър-председател. Още първата му реплика развесели залата.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Тази сутрин имах срещи с колеги. Следобяд имам среща с Нейно величество кралицата и след това графикът ми е забележително лек.

Лидерът на лейбъристите Джеймс Корбин изтъкна постижения на премиера като закона за гей браковете и освобождаването на британец от затвора в Гуантанамо. Диалогът продължи със закачки между двамата.

Джеймс Корбин, лидер на Лейбълристката партия: Вътрешният министър Мей каза, че много хора са експлоатирани от безскрупулни шефове. Не се сещам кого има предвид.

Сред торите цареше веселие, а лейбъристите, които напразно искат оставката на своя лидер Корбин, бяха унили.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Възхищавам се на упоритостта му. Корбин ми напомня Черния рицар от „Монти Пайтън и Свещеният граал". Много пъти го поразяват, но той казва: "Това е само повърхностна рана."

Камерън отхвърли упреците, че не обича прочутия котарак от премиерската резиденция.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Има слухове, че не обичам Лари. Аз го обичам и имам доказателство за това. За жалост не мога да го взема, защото той принадлежи на дома.

Извън шегите Камерън каза, че Обединеното кралство трябва да бъде най-близо до ЕС и увери, че властите ще гарантират правата на европейските граждани.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Работим усърдно, за да дадем гаранции на гражданите на Европейския съюз, че правата на всички, които са дошли в тази страна, ще бъдат зачитани.

След като заема премиерския пост 6 години и 62 дни, Дейвид Камерън каза прощални думи на депутатите.

Дейвид Камерън: Последното нещо, което ще кажа е, че в политиката можете да постигнете много неща. Тук става дума за службата на обществото, за националния интерес. Нищо не е невъзможно, ако се захванете с него.

Докато Дейвид Камерън напускаше парламента, камерите показаха как кралица Елизабет влиза в Бъкингамския дворец, за да приеме оставката му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът НАТО - Русия обсъжда резултатите от срещата във Варшава
Съветът НАТО - Русия обсъжда резултатите от срещата във Варшава
Зачестяват инцидентите с газови бутилки
Зачестяват инцидентите с газови бутилки