НОВИНИ

Повдигнаха обвинения срещу нападателя от Квебек

Полицията в канадската провинция Квебек потвърди самоличността на извършителя на терористичното нападение в неделя срещу джамията в град Квебек и му предяви обвинение в предумишлено убийство на шест души и в опит за убийство на още пет (колкото са тежко ранените).

bnt avatar logo
от БТА
10:36, 31.01.2017
Чете се за: 01:11 мин.
По света
повдигнаха обвинения нападателя квебек

За убиец беше посочен 27-годишният канадски френскоезичен гражданин Александър Бисонет. Той се яви за кратко пред съда днес в затворнически дрехи, за да чуе обвинението, но мълча през цялото време, гледайки в краката си и правейки нервни тикове с ръцете си.

Съдебното заседание по делото бе насрочено за 21 февруари. Дотогава обвиняемият остава в ареста.

По-рано бе съобщено, че вторият заподозрян - канадският гражданин от марокански произход Мохамед Кадир, след разпит е бил освободен и сега е квалифициран като свидетел на терористичния акт. Бисонет и Кадир били студенти от университета "Лавал" - най-големия френскоезичен университет в Северна Америка.

При нападението с огнестрелно оръжие в джамията бяха убити шест души, а 18 са ранени. По последни данни петима от ранените остават в болница, като състоянието на двама от тях е тежко. Според полицията в джамията по време на атентата имало още 39 души, които не са пострадали.

Известно е, че след кървавото си деяние Бисонет избяга от местопрестъплението с кола, но после сам позвъни в полицията и бе арестуван. В колата му били намерени пистолет и два автомата Калашников. Някои медии разпространиха и информация, че той е приел исляма, но засега тя не е официално потвърдена.

Репортери от вестник "Журнал дьо Квебек" разговаряли с бивши състуденти на Бисонет, където той изучавал социални науки. Те го описали като привърженик на деснорадикални идеи и ксенофоб, който четял много, имал дълбоки познания по история и по актуални политически събития и проблеми. Според Ройтерс той бил известен в социалните мрежи в интернет като привърженик на лидерката на крайнодесния френски "Национален фронт" Марин льо Пен и като антифеминист.

От профила му във Фейсбук личало още, че харесва новия американски президент Доналд Тръмп, симпатизира на сепаратистката партия в Квебек, на израелските въоръжени сили, на хеви-метъл бандата "Мегадет" и на попзвездата Кейти Пери. Запознати го представят и като необщителен самотник. Единственият му близък човек бил неговият брат близнак, с когото се появявал навсякъде.

От вчера джамиите и училищата на мюсюлманските общности в няколко канадски града са поставени под засилена полицейска охрана, съобщи Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормална обстановка на граничен пункт Кулата - Промахон
Нормална обстановка на граничен пункт Кулата - Промахон
МОН и БАН ще работят заедно върху националната стратегия за научни изследвания
МОН и БАН ще работят заедно върху националната стратегия за научни изследвания