НОВИНИ

Правителствената криза в Австрия

В навечерието на евроизборите Австрия се намира в тежка политическа криза. Въпреки очакванията, вътрешният министър Кикл остава на поста си,за сега. В неговия ресор попада разплитането на видеоаферата от почивните дни, в която става въпрос за незаконно финансиране на Партията на свободата. Херберт Кикл е бил генерален секретар във времето, когато е правен записът. В изявление днес канцлерът остро критикува коалиционния си партньор.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:10, 20.05.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Драматични часове в Австрия. В двореца Хофбург се проведе среща между президента и канцлера, подробности от която нямаше. И от разговора между австрийския държавен глава и новия лидер на Партията на свобода не излезе информация. Преди обяд Норберт Хофер заедно с вътрешния министър Киклдадоха пресконференция, на която обещаха прозрачност за финансирането на партията и се разграничиха от видеозаписа, направен на Ибиса. Отправиха обаче заплаха:

Норберт Хофер, лидер на Партията на свободата: Като членове на правителството, казахме че ще освободим постовете, ако бъде оттеглен нашият вътрешен министър Херберт Кикл. Той не е виновен за нищо. Няма разследване срещу него.

Конфротиран със слуховете за предстоящата му оставка, сегашният вътрешен министър отправя тежки обвинения към Себастиан Курц и Австрийската народна партия.

Херберт Кикл, вътрешен министър на Австрия: Става въпрос за подтисничество над коалиционния партньор, за провокиране на разделение в редиците ни.

Рейтингът на Себастиан Курц и неговата партия се вдига преди еврота, за сметка на доверието към Партията на свободата. Към това се прибавя и очакването на за още разкрития по видеоаферата, анонсирани в Германия от сатирика Ян Бьомерман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът инспектира работа по разширяването на газопреносната мрежа
Премиерът инспектира работа по разширяването на газопреносната мрежа
Разкрита е международна престъпна група за производство на нелегални цигари
Разкрита е международна престъпна група за производство на нелегални цигари