НОВИНИ

Правосъдното министерство за проекта за гласуване на българите в чужбина

Официално изявление във връзка със законопроекта за допълнение на Закона за българското гражданство ще направи министерството на правосъдието. Проектът, който беше оттеглен, на практика въвеждаше забрана за гласуване на българите в чужбина.

правосъдното министерство проекта гласуване българите чужбина
bnt avatar logo
от БНТ
06:17, 07.04.2017
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Новите текстове въвеждаха изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота. Министерството свали Закона от обществено обсъждане заради констатирани от служебния министър на правосъдието Мария Павлова несъвършенства и несъответствия с Конституцията.

Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" с мотив, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията. Междувременно беше посочено, че президентът Румен Радев е поискал промените във връзка с гласуването.

Вчера държавният глава излезе с официална писмена позиция. Радев посочва, че сме станали свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в изборния процес и проблемът може да бъде решен само със закони, които гарантират конституционните права на българските граждани и независимостта на българската държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова наредба за интеграция на чужденци
Нова наредба за интеграция на чужденци
КЕВР решава за цената на парното и топлата вода
КЕВР решава за цената на парното и топлата вода