НОВИНИ

Предвижда се ​тежко болни да получават алтернативно лечение напълно безплатно

Тежко болни пациенти ще имат възможност да получават алтернативно лечение напълно безплатно, това се предвижда в подготвяните промени на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Проектът включва и мерки за наблюдение на лекарства от Позитивния списък за ограничаване на износа им, ако се установи липса или недостиг у нас.

Мина Петрова
от Мина Петрова
19:02, 18.08.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Така наречената състрадателна употреба на лекарства позволява на тежко болни пациенти безплатен достъп до иновативни и иначе скъпи лекарства, които все още не са регистрирани, но са клинично тествани и с доказан резултат. Финансирането ще бъде от фирмите производители и няма да се отрази на бюджета. Лекарствата ще се отпускат най-вече на пациенти с онкологични заболявания.

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването: Тези пациенти, които нямат друга алтернатива, всичко е изчерпано за тях, няма как вече, изчерпани са възможностите за лечение в България, биха получили възможността да опитат да се лекуват по един начин, в който в много от случаите, вече от иновативните лекарства, дава един много добър резултат.

Предвижда се и въвеждане на механизъм срещу паралелния износ на лекарства.Честа практика, заради която жизненоважни медикаменти не достигат или се изчерпват много бързо след доставката, защото почти незабавно се препродават на по-високи цени в други държави.

Новият механизъм ще следи количествата на лекарствата в аптеките и когато се забележи бързо изчерпване, временно ще се забранява износът им.

За болниците промените предвиждат намаляване на административната тежест при извършване на дарения на лекарства.

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването: Няма да има вече разрешителен режим от ИАЛ, за който се чакаше седем до десет дни, и ако няма отговор, се смята за мълчаливо съгласие. Сега ще има само уведомителен такъв. Нищо лошо няма в това, да бъдат дарявани лекарства за пациентите.

Законопроектът за изменение в закона за лекарствата е предоставен за обществено обсъждане до 9 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинаха при нападението с нож във Финландия
Двама загинаха при нападението с нож във Финландия
Неврокопската епархия осъди остро терорa в Испания
Неврокопската епархия осъди остро терорa в Испания