НОВИНИ

Премиера на „Лебедово езеро“ във Варненската опера и балет

За първи път на сцената на Варненската опера ще се играе класическия балет на Пьотр Илич Чайковски „Лебедово езеро“. Премиерните спектакли са днес и на 9 декември. „Лебедово езеро“ ще има вече и своя варненски адрес с хореографския почерк на Светлана Тоншева.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов / Деян Овчаров
16:10, 08.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

За Варненската опера и балет цялата 2017 година мина под знака на 70-годишнината им. И какъв по-добър завършек на празниците - от премиерата на едно от най-известните балетни произведения в света - „Лебедово езеро“ на Пьотр Илич Чайковски.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център - Варна:
"Издържан изключително в традициите на руската класика е хореографията, по петипа, но дело на нашия балетен педагог Светана Тоншева и на госта, балет-майстора Сергей Антонов."

Така 140 години след първото сценично представяне, „Лебедово езеро“ става част от репертоара на варненския балет.

Мартин Георгиев, диригент:
"Всички ние се стараем изключително много. Имаме един чудесен подем в оперната трупа. Всеки се фокусира да даде най-доброто."

През годините „Лебедово езеро“ претърпява много редакции в хореографията и сюжета. При едни от тях главните герои Зигфрид и Одета загиват, а при други – остават живи.

Павел Кирчев - в ролята на фон Ротбарт и Зигфрид:
"В нашата версия доброто печели. Има версии, в които лошото печели. Надявам се и пожелавам на всички доброто да възтържествува."
Светлана Тоншева, хореограф:
"В нашата постановка има промени в хореографията, защото трупата е малка. Лебедите са малко, мъжете също. Но без да променяме сцените с белите лебеди. Те са така, както ги е създал руският балет-майстор Лев Иванов."

Билетите за двете премиерни постановки на „Лебедово езеро“ свършиха отдавна. Следващата възможна дата за представлението е на 31-ви януари 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 души са задържани при операцията на ГДБОП във Велико Търново
15 души са задържани при операцията на ГДБОП във Велико Търново
Жена загина, докато си прави селфи на виадукта край Витиня
Жена загина, докато си прави селфи на виадукта край "Витиня"