НОВИНИ

Спецпрокуратурата никога не е конфискувала биткойни

Новината, че България притежава 3, 5 милиарда долара в биткойни провокира полярни реакции в днешния ден. От това, че информацията е фалшива, до това, че с парите може да се намали външния дълг на страната. Всъщност откъде идва твърдението за този голям брой биткойни.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
14:58, 08.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По дела в спецпрокуратурата до този момент няма иззети биткойни. Това заяви днес на брифинг ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. За да бъде иззета криптовалута трябва да има престъпление, което се е разплащало с криптовалута. Засега такова няма.

Гешев отрече също информацията, че са конфискувани 200 000 биткойни на стойност 3 млрд. долара през май тази година по време на акцията в Агенция "Митници", когато хакери пробиха системата на агенцията.

;
Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Няма иззети биткойни. Към момента делото е в специализираната прокуратура, разследва се от изследовател. Назначени са експертизи, компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на експертизите имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в специализиран наказателен съд.

Гешев каза още, че търговията с криптовалута не е престъпление и към този момент не могат да разследват случай с търговия с биткойни.

;
Благовест Белев - председател на Българската Биткойн асоциация: Това са едни дигитални ключове към даден портфейл в който има биткойните към момента, не съм запознат с тяхната операция но предполагам, че ключовете биха могли да бъдат иззети, ако не са криптирани или обезопасени добре. Има как да се вземат. Подобни случаи имаме в САЩ преди няколко години. И те ги продадоха на открит търг, последният от които беше 2015 година.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди палестинци се включиха в обявения Ден на гнева
Хиляди палестинци се включиха в обявения "Ден на гнева"
Изоставеното бебе в Перник вероятно ще бъде настанено в приемно семейство
Изоставеното бебе в Перник вероятно ще бъде настанено в приемно семейство