НОВИНИ

Президентът Радев официално представи служебния кабинет

На церемония в Гербовата зала президентът Румен Радев представи състава и структурата на новото служебно правителство. Като основни приоритети на кабинета посочи провеждането на честни избори, осигуряване на финансовата, социалната и икономическата стабилност в страната и нулева толерантност към корупцията.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 27.01.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Малко преди 10 часа новите министри влязоха в пълната с журналисти Гербова зала. Президентът Румен Радев посочи приоритетите пред кабинета и представи състава на новия кабинет. Важна задача на всяко служебно правителство е да създаде условия за нормално протичане на изборите. Затова президентът Радев посочи, че основната мисия на кабинета е да осигури свободни и честни избори. Служебният премиер Огнян Герджиков увери, че правителството ще направи всичко възможно да ограничи порочната практика с купуването на гласове.

Румен Радев, президент на България: "Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Те трябва да позволят на българските избиратели да заявят ясно своята воля. Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес."
Проф. Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес, търговия с гласове. Навремето се е търгувало с роби, сега се търгува с гласове - грозно и недостойно. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде, ако не пресечена, то поне категорично редуцирана."

Другата важна задача пред служебното правителство е подготовката за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще бъде в първата половина на следващата година. Не случайно един от вицепремиерите изцяло е натоварен с тази отговорност. Според президента Радев председателството е предизвикателство, но и шанс за България да отстоява позициите си.

Румен Радев: "Това председателство е не само предизвикателство, но и огромен шанс за страната ни, не само да демонстрира лидерство, но и да заяви и отстоява нашите приоритети.

За да продължи напред, служебният кабинет първо трябва да направи анализ на това, което заварва в държавата. Ако бъдат открити порочни практики, Румен Радев призова те да бъдат осветлени. Настоява за нулева толерантност към корупцията. Огнян Герджиков увери, че всичко добро ще бъде надграждано, а грешките ще бъдат поправени.

Румен Радев: "Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението,довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция."
Огнян Герджиков: "Искам да се обърна към правителството в оставка, макар и задочно, за да уверя, че служебният кабинет няма да отрича или руши техните постижения. Всички добри неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправяни."

Президентът Радев призова министрите да запазят надпартийност, а на премиера Герджиков пожела да запази чувството си за хумор като противоотрова на предстоящата тежка предизборна кампания.

Минути след церемонията държавният глава Румен Радев публикува снимки от президентството.

В профила си в Туитър Радев сподели черно-бяла снимка на министрите от служебния кабинет, а в текста под нея пояснява как те подписват декларациите си, че нямат конфликт на интереси с постовете, които заемат.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предаването на постовете по ключови за икономиката министерства
Предаването на постовете по ключови за икономиката министерства
Община Благоевград с бюджет от 58 милиона лева за 2017-а година
Община Благоевград с бюджет от 58 милиона лева за 2017-а година