НОВИНИ

Президентът на Панама: Ще защитим имиджа на страната си

Исландия се готви за предсрочни избори през есента, след като "Панамагейт" предизвика оставката на премиера на страната. Междувременно президентът на Панама Хуан Карлос Варела обяви, че ще защити доброто име на родината си след международния скандал, свързан с дейността на офшорни фирми на нейна територия.

Георги Петров
от Георги Петров
06:49, 07.04.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Президентът Варела потвърди желанието си да сътрудничи на всички международни инстанции в данъчните разследвания и се обяви за пълна прозрачност по противоречивия въпрос.

Хуан Карлос Варела, президент на Панама: За съжаление, мисля, че някои хора искаха да използват тази ситуация незабавно, за да нападнат финансовия имидж на страната. Аз няма да позволя това, тъй като това правителство е направило повече за финансовата прозрачност в тази страна за 21 месеца, отколкото за цялата ни история.

Очаква се Варела да се срещне в близко време с акредитираните в страната чужди дипломатически представители, за да обсъди с тях създалата се ситуация.

Международният отзвук от скандала продължава да се усеща във всички краища на света. В Исландия управляващата десноцентристка коалиция номинира министъра на риболова и селското стопанство Сигурдур Инги Йохансон за нов премиер, след като предшественикът му на поста Давид Гунлаугсон подаде оставка във връзка с разкритията от "Панамските документи".

Правителството на Съединените щати пък е заявило намерението си да проучи изтеклите данни, за да изясни дали в тях фигурират американски лица или компании и кои от тях са нарушили наложените икономически санкции срещу Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандия каза Не на споразумението за Украйна
Холандия каза "Не" на споразумението за Украйна
Издирват нападателите на проф. Станчев, който беше пребит жестоко пред дома си
Издирват нападателите на проф. Станчев, който беше пребит жестоко пред дома си