НОВИНИ

Приеха новия закон за обществените поръчки

След дълго проточили се законодателни промени и много полемики, новият закон за обществените поръчки вече е факт - днес депутатите извънредно гласуваха промените, които са в съответствие с европейска директива. С новите текстове се въвежда задължението - търговете вече да са изцяло електронни и се дава възможност на повече фирми да участват в поръчките. Опозицията заподозря опит за корупция при разпределянето на офертите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 02.02.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

След година и половина обществените поръчки вече ще са изцяло електронни. Бизнесът ще има свой профил за кандидатстване в онлайн портала. Фирмите ще са с облекчен достъп и така ще пестят средства. Ще могат да участват и в поръчки в чужбина. С онлайн платформата ще се увеличи и конкуренцията, цели се и по-голяма прозрачност на търговете.

Павлин Стоянов - юрист: "Ако тръгнем от причината за корупция и нагласяне на поръчки, по принцип в електронното пространство следи винаги има и е почти невъзможно да унищожиш файл или кореспонденция. Абсолютно всичко може да бъде засечено в какъв час и минута кой на кого какво е изпратил".

Идеята на европейската директива е да стимулира по-малките фирми и задължи всяка обществена поръчка да се раздроби на по-малки. И тук започват полемиките. Дали бизнес стимулът не е врата за корупция?

Строителният бранш - основно фирмите разчитат на обществени поръчки. И са притеснени от промяната.

Теодор Дечев - Асоциация на индустриалния капитал: "Възниква съмнението дали не може да се използва този текст да се разбие една по-голяма обществена поръчка на по-малки за да се ги дадем на свои хора или част от тях на свои хора които по лесно да се класират тая хипотеза има право на живот".
Павлин Стоянов - юрист: "Ако аз искам да си обзаведа този офис един може да ми достави столове, друг - маси, а трети дизайна, не е задължително един да го направи, макар че може и по-качествено да се случи"

При гласуването на поправките се оказа, че депутати и от управляващото мнозинство и от опозицията са еднакво критични към новите текстове.

Гроздан Караджов - депутат от РБ: "Тези банди за ограбване на обществени поръчки, които допълнително узаконявате с този законопроект ги наричате политика, не - аз ги наричам корупция и кражба на обществени средства".

;
Георги Божинов - депутат от БСП лява България: "Вярно е, че по линия на обществените поръчки минават повече от 90% от публични средства, но вярно е, че в резултат на тази практика България е на дъното на отрицателните практики на корупция и въпросът вие искате да го затвърдите и да го регламентирате за да се възползва и новата власт?"
Томислав Дончев - вицепремиер и министър на европейските фондове и икономическата политика: "Колеги, изчел съм повече одитни доклади отколкото учителка по литература е изчела стихове, корупцията в обществените поръчки идва не от по-голямата конкуренция и от допускането на повече участници, а от отстраняването".

Иначе данните на финансовата инспекция са красноречиви - само за последното тримесечие на 2015-та са засечени незаконни обществени поръчки за 31 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнес обучение за младежи
Бизнес обучение за младежи
Пазарджик е сред градовете с най-много ненужни болнични легла
Пазарджик е сред градовете с най-много ненужни болнични легла