НОВИНИ

Приключи гласуването в чужбина за референдума в Турция

По цял свят приключи гласуването на турските избиратели за конституционния референдум в Турция, който ще се проведе на 16 април. За значението на този вот разказва Александър Андреев от Дойче Веле.

bnt avatar logo
от Александър Андрее, Дойче Веле
19:59, 10.04.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Във вота са участвали над един милион турски граждани от общо 2,9 милиона потенциални гласоподаватели. Само в Германия бюлетини пуснаха около близо 700 хиляди души - половината от имащите право на глас в турски избори.

50% от общо 110 хиляди турци са гласували и в Австрия. Гласуването извън Турция продължи две седмици. На конституционния референдум на 16 април право на глас имат около 55 милиона турци, като допитванията засега показват изравнени шансове, тоест - гласовете от Германия и от други държави с големи турски общности, например в Австрия, Холандия , могат да се окажат решаващи.

Турският президент Ердоган многократно призова турците зад граница да гласуват със „за", а атмосферата истински се нажежи, след като турски министри не бяха допуснати да агитират в Холандия и в Германия. Това сериозно увреди най-вече германо-турските отношения, особено в резултат от нападките на Ердоган, който обвини канцлерката Меркел, че подкрепя терористи и на няколко пъти направи исторически паралели с нацизма.

Турците в Германия в мнозинството си подкрепят ердогановата Партия на справедливостта и развитието, както показа вотът им на парламентарните избори през 2015, когато подкрепата за Ердоган в Германия беше с 10 пункта по-висока, отколкото в Турция.

Лидерът на Зелените в Германия Джем Йоздерим, който сам е от турски произход, смята, че за тези нагласи е виновна и германската политика, която години наред загърбваше интеграцията на турците. Според представители на турската общност в Германия, в сегашното гласуване за референдума гласовете на тукашните турци ще бъдат приблизително поравно разделени между „евет" и „хаир", тоест „да" и „не".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на Агенцията за борба с градушките готвят гражданско неподчинение
Служители на Агенцията за борба с градушките готвят гражданско неподчинение
Съдът в Хановер забрани връщане на бежанци в България
Съдът в Хановер забрани връщане на бежанци в България