НОВИНИ

Продължава събарянето на незаконни постройки в пловдивския район Северен

На мястото, познато като Арман махала, трябва да бъдат премахнати 15 незаконни постройки. До напрежение днес не се стигна.

продължава събарянето незаконни постройки пловдивския район северен
bnt avatar logo
от БНТ
11:51, 26.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Част от сградите, предвидени за премахване, бяха оставени. Причината - жалба на шест семейства до съда в Страсбург, по която магистратите са изискали от българското правителство да спре планираното събаряне до осигуряване на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон.

От местната власт напомниха, че има влезли в сила решения за събарянето на 26 незаконни къщи на терена, но те ще се съобразят с искането на Европейският съд и ще приложат много стриктно Хартата за правата на човека. Останалите домове ще бъдат съборени веднага.

Ана Атанасова: "20 години ние тук живеем точно 20 години. - А имате ли нотариален акт? - Нямаме нищо ние, беззаконно го строихме тука, никой няма в момента".
Васил Къдринов - Инициативен комитет „Право на жилище - район „Северен", Пловдив": "И сега виждаме, че кметът на район Север се респектира от това решение на съда и няма да ги събаря. Тоест има вече открита съдебна процедура и ако общината не спазва техните права, България ще бъде осъдена и санкционирана и този факс е изпратен и до правителството в София".
Ральо Ралев - кмет на район „Северен": "Днес ще премахнем 5 къщи, а онези, които са подали жалба в Европейския съд по правата на човека там ще приложим много стриктно Хартата за правата на човека, тоест няма да вървим към въпроса да им даваме жилища, в които да живеят, а ще им предоставим временни социални такива".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден без асансьори
Ден без асансьори
Задръствания заради ремонта на Витиня
Задръствания заради ремонта на "Витиня"