НОВИНИ

Проф.Чуков: "Ислямска държава" не е просто една терористична организация

Загубата на Фалуджа би бил мощен удар срещу джихадистите. С него те губят контрола върху магистралата от Багдад за Ливан и Йордания. Какъв е залогът в битката за Фалуджа - разказва известният анализатор Владимир Чуков. От днес на пазара е книгата му за Ислямска държава, в която професорът прави пълна дисекция на организацията.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:56, 30.05.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Градът на хилядите джамии, бастионът на сунитите, символът на съпротивата срещу американското присъствие в Ирак. Битката за Фалуджа е далеч по-сложна и не става въпрос просто за удар срещу терора, а за хилядолетното противоборство между сунити и шиити, твърди професор Чуков.

проф. Владимир Чуков - писател и арабист
"Акцията стартира на 22 май - 15 шаабан, денят според шиите, в който е роден очаквания месия. Ракетите, които се изстрелват срещу терористите от ИД, ако погледнет арабските медии, на тях пише ал Нимр - името на саудитския шиитски духовник, който беше екзекутиран в началото на тази година. Т. е. това е конфесионално отмъщение."

Ключът към трайната победа над Ислямска държава е да се спечелят хората, които следват черното знаме на джихада, пише арабистът в книгата си. Разглежда племенния и социалния им генезис. Твърди, че става въпрос повече за държава с компонентите - съдопроизводство, армия, образователна система и икономика, а не за терористична организация.

проф. Владимир Чуков - писател и арабист
"Терористична организация, която стана толкоз мощна, че наистина подобен тип нормативи, принципи я правят много по-резистентна.Т.е. ако беше само една терористична организация, тя отдавна щеше да бъде смачкана."

Парите са движещата сила в машината на джихада в Ирак и Сирия. Професор Чуков отделя специално място на отношенията между организацията и Садуитска Арабия и Турция.

проф. Владимир Чуков - писател и арабист
"Турция - нека да кажем следното, определeни среди в Турция са били много по-заинтересовани нефтените кладенци в източната част на Сирия да бъдат под контрола на ИД, а не на фронта Нусра или сирийската свободна армия. Просто става въпрос за сделки."
;

Ислямска държава е световна заплаха, но тя не е еднакво опасна за различните държави.

проф. Владимир Чуков - писател и арабист
"Ето тук е моята мисия- всяка една държава, която се чувства достатъчно заплашена трябва да събере първична информация. Трябва да има собствена визия, собствен анализ, собствен синтез и начин, по който тя да конструира начин за противодействие съгласно степента на заплаха. Едно е ИД по отношения на България, съвсем друго по отношение на Франция или Великобритания. "

Армията на джихадистите е не 100, а 1000 процента армията на Саддам Хюсеин, категорично твърди Владимир Чуков и предупреждава, че атаките в Париж и Брюксел доказват, че не трябва да се разчита само на европейската солидарност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти протестират срещу закриването на специалност „Скулптура“ във ВТУ
Студенти протестират срещу закриването на специалност „Скулптура“ във ВТУ
Темите от София: Противоградова защита, проверки на сиренето в магазините
Темите от София: Противоградова защита, проверки на сиренето в магазините