НОВИНИ

Прокуратурата в Южна Корея има доказателства за вината на президента Парк Гън-хе

Южнокорейската прокуратура разполага с аудио записи, потвърждаващи вината на президента Парк Гън-хе, оказала се в центъра на голям корупционен скандал.

bnt avatar logo
от БТА
13:02, 27.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
прокуратурата южна корея доказателства вината президента парк гън

Източник, близък до разследването, е заявил, че е достатъчно да се публикуват само десет секунди от записите и хората ще излязат на улицата "не със свещи, а с факли". Вчера в Сеул 1,5 милиона души се включиха в демонстрация с искания за оставка на президента и носеха запалени свещи.

Около 50 аудиофайла, съдържащи устни разпореждания на президентa и свързани с най-близката й приятелка Чхуе Сун-сил, са били намерени в паметта на телефона на един от съветниците на президентa. Съветникът вече се призна за виновен в злоупотреба с власт, изнудване и други престъпления.

Според разпространените от прокуратурата междинни резултати от разследването приятелката на президента и двама бивши висши сътрудници на президентската администрация са обвинени в корупция, изнудване и злоупотреба със служебно положение. Смята се, че те са накарали повече от 50 южнокорейски компании да внесат десетки милиони долари в два фонда, контролирани от Чхуе Сун-сил. Следователите смятат, че президентът, най-малко е знаела за тези действия на приятелката си и на подчинените си, а най-вероятно е и участвала в тях.

Идната седмица парламентът има намерение да започне процедура за импийчмънт на Парк Гън-хе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите български полярници пристигнаха на базата в Антарктида
Първите български полярници пристигнаха на базата в Антарктида
Джинджифилова къща с реални размери в Сан Франциско
Джинджифилова къща с реални размери в Сан Франциско