НОВИНИ

Пропускането на закуската може да предизвика различни заболявания

Учени от университета в Тел Авив констатираха, че пропускането на закуската може да предизвика затлъстяване, диабет тип 2, хипертония и сърдечносъдови болести, съобщи Лента.

bnt avatar logo
от БТА
15:49, 02.12.2017
Чете се за: 00:35 мин.
Още
пропускането закуската предизвика различни заболявания

Изследването обхванало 18 души с наднормено тегло, засегнати от диабет, и други 18 участници с нормално телесно тегло. В един от дните в рамките на изследването участниците консумирали храна сутрин и на обяд, а в друг - само обядвали.

При това им били взети кръвни проби, за да се изясни концентрацията на определени протеини, а по съдържанието им да се установи активността на гени, свързани с храносмилането. Освен това били определени нивата на глюкозата, инсулина, хормона глюкоподобен пептид-1 и ензима дипептидилпептидаза-4, който е замесен в регулирането на имунната система.

Експертите заключили, че приемането на храна на закуска предизвиква правилната експресия на гени, които трябва да се включат в даден период от денонощието. Това на свой ред допринася за регулиране на телесното тегло, артериалното налягане, ендотелните функции и възпрепятства появата на атеросклероза както у здравите хора, така и у диабетиците.

У хората, които пропускат закуската, се повишило нивото на кръвната захар и се понижила чувствителността към инсулина в останалата част от денонощието. Те станали по-податливи към напълняване, макар да не преяждали. Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международни рейтингови агенции повишиха доверието си към България
Международни рейтингови агенции повишиха доверието си към България
Опасност за шофьорите: Огромна дупка на АМ Тракия втори ден не е запълнена
Опасност за шофьорите: Огромна дупка на АМ "Тракия" втори ден не е запълнена